WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι αυξήσεις σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Απριλίου 2024

Πώς οι αυξήσεις σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς
pexels
Πώς επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος την αγγειοδιαστολή.

Είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το σάκχαρό σας μετά το φαγητό. Αλλά αν έχετε μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας τακτικά, τότε μεγαλώνει ο κίνδυνος να αναπτύξετε μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Μετά το φαγητό, το σώμα σας διασπά τους υδατάνθρακες σε απλά μόρια σακχάρου: τη γλυκόζη. Στη συνέχεια, η γλυκόζη μεταφέρεται στο αίμα σας. Από εκεί, είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί γύρω από το σώμα σας στα αιμοφόρα αγγεία σας. Κάποια ποσότητα γλυκόζης θα απορροφηθεί από τους μύες και άλλα κύτταρα που τη χρειάζονται για ενέργεια. Η υπόλοιπη αποθηκεύεται στο συκώτι, στους μυς ή στα λιπώδη κύτταρα.

Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει. Και για να φτάσει σε αυτά τα κύτταρα που διψούν για ενέργεια, πρέπει να ταξιδέψει μέσω του αίματος. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα είναι υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ή φθάσει μεγάλη ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαληθούν προβλήματα.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Επειδή η γλυκόζη είναι και επικίνδυνη και απαραίτητη, το σώμα μας είναι καλά προετοιμασμένο να τη χειριστεί. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη βοηθά τη γλυκόζη να μετακινηθεί από το αίμα στα κύτταρα, διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν αυξάνονται πολύ (υπεργλυκαιμία).

Ωστόσο, επειδή τα κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν, το σώμα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει αρκετή στο αίμα. Εάν πέσουν τα επίπεδα πολύ χαμηλά - υπογλυκαιμία - μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Το σώμα σας πρέπει να κρατά έναν έλεγχο στη γλυκόζη. Εάν η ισορροπία αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον διαπιστώσει ότι η κακή απόκριση του σακχάρου στο αίμα είναι ισχυρός δείκτης κινδύνου καρδιακής νόσου. Αλλά γιατί;

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ωστόσο η έρευνα σε ζώα και οι μελέτες σε άτομα με διαβήτη έχουν αποκαλύψει ορισμένους πιθανούς μηχανισμούς. Παρακάτω, θα περιγράψουμε ορισμένους από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Διαστολή και συστολή

Η εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σας ονομάζεται αγγειακό ενδοθήλιο . Αυτός ο μονοκυτταρικός φραγμός ανάμεσα στο αίμα και το υπόλοιπο σώμα σας παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους. Για παράδειγμα, βοηθά στον έλεγχο των ενώσεων που μετακινούνται από το αίμα στο σώμα, όπως οι ορμόνες. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα ελέγχουν την αγγειοσύσπαση και την αγγειοδιαστολή - πόσο χαλαρά ή στενά είναι τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχουν πόσο αίμα φτάνει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος - εάν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, περνάει λιγότερο αίμα και το αντίστροφο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, για παράδειγμα, τα ενδοθηλιακά κύτταρα βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία των μυών να επεκταθούν (διαστέλλονται), γεγονός που μετακινεί περισσότερο αίμα, οξυγόνο και γλυκόζη προς τους μυς.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν λιπαρές «πλάκες» στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τους. Αυτή η συσσώρευση πλάκας ονομάζεται αθηροσκλήρωση και στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει ελεύθερα γύρω από το σώμα. Τελικά, η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Jenny.Gr
pexels

Επιστροφή στη γλυκόζη

Λοιπόν, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ενδοθηλίου να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία - τουλάχιστον σε μελέτες που αφορούν άτομα με διαβήτη και σε ζωικά μοντέλα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπερβολικές αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα με τα χρόνια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται πλάκες, οι αιχμές γλυκόζης παίζουν ρόλο στη σύσφιξή τους – κάτι που είναι κακό. Η διαδικασία, η οποία ονομάζεται γλυκοζυλίωση , συμβαίνει όταν τα σάκχαρα κολλάνε στις πρωτεΐνες.

Με την πάροδο του χρόνου, η γλυκοζυλίωση παράγει τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE). Η AGE σχετίζεται με τον διαβήτη, τη γήρανση και τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Πώς επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος την αγγειοδιαστολή

Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και φαίνεται ότι οι πλάκες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Αλλά πώς μπορεί η γλυκόζη να παρεμβαίνει στα ενδοθηλιακά κύτταρα;

Εδώ, συναντάμε τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS). Αυτές είναι αντιδραστικές χημικές ουσίες που σχηματίζονται από οξυγόνο. Καθώς τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια, δημιουργούν φυσικά ROS.

Τα ROS είναι σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία των κυττάρων μας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, το πολύ καλό μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε κακό. Έτσι, τα κύτταρά σας τα κρατούν σε λεπτή ισορροπία παράγοντας αντιοξειδωτικά για να τα καταπολεμήσουν. Εάν τα ROS ξεφύγουν από τον έλεγχο, προκαλούν «οξειδωτικό στρες», το οποίο καταστρέφει τα κύτταρα.

Τώρα, πίσω στην κύρια ιστορία: Οι αιχμές της γλυκόζης προκαλούν αύξηση των ROS. Η αύξηση των ROS οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο στη συνέχεια επηρεάζει τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πλάκες και περισσότερη πλάκα σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Φλεγμονή, όπως πάντα

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό ή μόλυνση και είναι μια υγιής, σωτήρια αντίδραση. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στο σώμα, όπως η γλυκόζη και τα ROS, πρέπει να διατηρείται υπό έλεγχο - η υπερβολική φλεγμονή για μεγάλες περιόδους βλάπτει το σώμα.

Η φλεγμονή υποστηρίζει πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε μια ασθένεια όπου η φλεγμονή δεν παίζει τουλάχιστον κάποιο ρόλο.

Οι αιχμές της γλυκόζης προκαλούν επίσης φλεγμονή. Σε μια μικρή μελέτη , οι επιστήμονες αύξησαν τεχνητά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε υγιείς συμμετέχοντες. Όταν ανέλυσαν το αίμα τους, βρήκαν αυξημένα επίπεδα ενώσεων που σχετίζονται με φλεγμονή.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι όταν αύξησαν τα επίπεδα γλυκόζης των συμμετεχόντων και έκαναν έγχυση αντιοξειδωτικού ταυτόχρονα, οι δείκτες της φλεγμονής μειώθηκαν. Με άλλα λόγια, τα ROS μπορεί επίσης να βοηθάνε στην πρόκληση αυτής της φλεγμονής.

Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα αυξάνουν την παραγωγή ROS, η οποία παρεμβαίνει στον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη φλεγμονή. Συνολικά, με την πάροδο του χρόνου, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και, επομένως, καρδιακών παθήσεων.

Αξίζει να το επαναλάβετε: Μετά το φαγητό, είναι φυσιολογικό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας να αυξάνονται και στη συνέχεια να πέφτουν ξανά τις επόμενες ώρες. Αλλά όταν το σάκχαρό σας είναι σταθερά πολύ υψηλό, μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις αυξομειώσεις και να μειώσετε τον κίνδυνο.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.