WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Πώς να αποφύγεις τις αυξομειώσεις και να διατηρήσεις το σάκχαρό σου υπό έλεγχο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Σεπτεμβρίου 2023

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Πώς να αποφύγεις τις αυξομειώσεις και να διατηρήσεις το σάκχαρό σου υπό έλεγχο
pexels
Πώς θα ρυθμίσετε το σάκχαρο σας.

Φανταστείτε το εξής: Ξυπνάτε το πρωί, βιάζεστε να ετοιμαστείτε και φεύγετε χωρίς να φάτε πρωινό. Σταματάτε για να πάρετε ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ και ένα μάφιν και ξαναμπαίνετε στο αυτοκίνητο στο δρόμο για τη δουλειά.

Περνάτε το πρωί μπροστά στον υπολογιστή σας ή απαντώντας σε τηλεφωνικές κλήσεις . Παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα και επιλέγετε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ. Στις 15:00 νιώθετε μια εξάντληση. Αλλά χάρη στο γλυκό που πήρατε από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης, μπορείτε να περάσετε την υπόλοιπη ημέρα .

Παίρνετε το δρόμο για το σπίτι και πηγαίνετε σε ένα φαστ- φουντ, επειδή είστε πολύ κουρασμένοι για να σκεφτείτε να μαγειρέψετε απόψε. Πηγαίνετε για ύπνο και αύριο ίσως ξανακάνετε το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα. Σας ακούγεται γνώριμο όλο αυτό;

Το σώμα προσπαθεί συνεχώς για να διατηρήσει φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν τρώτε πολύ λίγο ή πάρα πολύ, το σώμα μας μπορεί να κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

Τι είναι το σάκχαρο του αίματος;

Η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα παίζει βασικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φυσιολογίας:

  • Παραγωγή και ισορροπία ενέργειας

  • Η ακεραιότητα των ιστών των οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων

  • Ορμονική ισορροπία (συμπεριλαμβανομένων των ορμονών της πέψης, του στρες και της σεξουαλικής λειτουργίας)

  • Υγεία του εγκεφάλου, διάθεση, μνήμη και γνωστική λειτουργία

Σε γενικές γραμμές εάν η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, η συνολική υγεία δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Όμως, η διατροφή, το άγχος και οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλός αντιδρά σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρίχνοντάς τα ακόμη πιο χαμηλά.

Ισορροπημένο σάκχαρο αίματος

Ζάχαρη παντού

Οι απλοί υδατάνθρακες και το γρήγορο φαγητό υπάρχουν παντού. Έχουν γίνει εύκολη επιλογή που ταιριάζει με την πολυάσχολη ζωή μας. Αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και μας κάνουν να τα λαχταρούμε περισσότερο . Επίσης, δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και τείνουν να μας κάνουν να νιώθουμε πεινασμένοι πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια, ξανατρώμε και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

Στρες και σάκχαρο αίματος

Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου το άγχος δεν τελειώνει ποτέ. Ένα επείγον email μπορεί να προκαλέσει την ίδια απάντηση στο άγχος με μια αρκούδα που απειλεί τη ζωή σας. Κάθε φορά που βιώνουμε άγχος, το σώμα μας αντιδρά και μπαίνει σε λειτουργία μάχης. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας αυξάνονται .

Το άγχος σε συνδυασμό με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να αυξάνει συνέχεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί πραγματικά να αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη ή ακόμα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια είναι τα σημάδια του υψηλού σακχάρου στο αίμα;

Τα σημεία και τα συμπτώματα της μειωμένης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη λαχτάρα για ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες

  • Αυξημένη πείνα και μειωμένος κορεσμός από τα γεύματα

  • Αύξηση βάρους

  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση

  • Κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

  • Έντονη λαχτάρα για γλυκά

  • Ευερεθιστότητα, άγχος, νευρικότητα και αίσθημα ζαλάδας εάν παραλείψετε γεύματα

  • Αίσθημα ταραχής ή τρέμουλο μεταξύ των γευμάτων

Χάρη στα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και τα σχετικά προβλήματα υγείας έχουν γίνει κοινά. Αλλά μόνο και μόνο επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα είναι συχνές, δεν σημαίνει ότι είναι και φυσιολογικές.

Jenny.Gr
pexels

Τρόποι για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Υιοθετώντας μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, διατροφή

Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιείται από λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η ισορροπία όλων των μακροθρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε και να ευδοκιμήσουμε.

Μείωση των επιπέδων άγχους μέσω της επίγνωσης και του διαλογισμού

Το μυαλό μας ανησυχεί συνεχώς για αποφάσεις που θα πάρουμε στο μέλλον και μετανιώνει για αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει στο παρελθόν. Ο διαλογισμός και η εστίαση στο παρόν μπορεί να αυξήσουν την επίγνωση και την ανθεκτικότητά μας στο στρες.

Κίνηση

Μετά από κάτι αγχωτικό, η κίνηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να επεξεργαστεί τις ορμόνες του στρες πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να σηκωθείτε και να πάτε για μια βόλτα, να πάτε σε ένα μάθημα προπόνησης ή να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις στο σπίτι.

Ύπνος

Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει άγχος και να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να κλείσετε το τηλέφωνο ή την τηλεόραση λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Τώρα φανταστείτε αυτό…

Ξυπνάτε το πρωί και τρώτε ένα ισορροπημένο πρωινό πλούσιο σε θρεπτικούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Φεύγετε για τη δουλειά με ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα που θα διατηρηθεί έτσι όλη την ημέρα. Είναι εκπληκτικό πόσο παραγωγικοί και ενεργητικοί μπορούμε να νιώθουμε όταν προσέχουμε τη διατροφή μας, διαχειριζόμαστε το στρες και αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.