WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 καθημερινά πράγματα που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Νοεμβρίου 2023

9 καθημερινά πράγματα που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα
pexels
Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, γυμνάζεστε και πέρνετε τα φάρμακα για τον διαβήτη όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, και ωστόσο η τελευταία ένδειξη γλυκόζης στο αίμα σας ήταν ασυνήθιστα υψηλή. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί ένοχοι.

Εάν ζείτε με διαβήτη τύπου 2, ο γιατρός σας πιθανότατα σας έχει πει ξανά και ξανά ότι είναι απαραίτητο να διατηρείτε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικός για δύο βασικούς λόγους. Σε καθημερινή βάση, οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν το σάκχαρό τους παραμένει σε ένα υγιές εύρος. Μακροπρόθεσμα, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη.

Οι επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν νευρική βλάβη, νεφρική νόσο, δερματικές παθήσεις, οφθαλμικές βλάβες, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Καο ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι μία διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι, μόλις αφομοιωθούν, μετατρέπονται σε ζάχαρη (γλυκόζη).

Τα καλά νέα είναι ότι τηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, ενσωματώνοντας τη σωματική δραστηριότητα στην ημέρα σας, λαμβάνοντας φάρμακα (εάν συνιστάται από τον γιατρό σας) και παρακολουθώντας τακτικά τα επίπεδα σακχάρου σας, μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 .

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν υψηλά επίπεδα σακχάρου, που είναι εκτός ελέγχου ή μπορεί να σας κρυφτούν. Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να δυσκολέψουν τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ακόμα και όταν νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά. Δείτε ποια είναι αυτά.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία μακροπρόθεσμα

Το κανονικό αναψυκτικό είναι καλύτερα να αποφεύγεται απόάτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά το αναψυκτικό διαίτης είναι εντάξει, σωστά; Μάλλον όχι. Μια μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μηδενικών θερμίδων , όπως αυτά που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης και αυτά που προστίθενται συχνά στον καφέ και το τσάι, στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, όταν καταναλωθούν, τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να επιδεινώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ικανότητα του σώματος να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το μέτρο είναι το κλειδί για πιο υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επιδεινώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη

Όταν πρόκειται για τον διαβήτη τύπου 2, οι υδατάνθρακες τραβούν μεγάλη προσοχή. Αλλά οι υδατάνθρακες δεν είναι το μόνο είδος τροφής που πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , και ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά , αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όμως από την άλλη μεριά τα υγιεινά λίπη ποτ βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί , το αβοκάντο και ο σολομός μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και να προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Jenny.Gr
pexels

Οι ορμονικές αλλαγές στην έμμηνο ρύση τείνουν να αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα ευρέως γνωστά συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν την κακή διάθεση και ορισμένες λιγούρες για φαγητό, αλλά ξέρατε ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της φάσης της ωορρηξίας για μερικές ημέρες και στη συνέχεια αυξάνεται ξανά την τελευταία εβδομάδα του κύκλου - τις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση , όταν τα επίπεδα των ορμονών και η έμμηνος ρύση είναι συχνά ακανόνιστα, είναι πιθανό να βρουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αρκετά αλλαγμένα.

Εάν ο εμμηνορροϊκός κύκλος σας φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να έχετε ένα μηνιαίο μοτίβο στις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η διαδικασία θα σας επέτρεπε να προβλέψετε τις αλλαγές στο σάκχαρό σας και να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να προσαρμόσετε τη θεραπευτική προσέγγιση όπως απαιτείται σε όλο τον κύκλο σας.

Η σωματική αδράνεια μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε λίγες μέρες

Η άσκηση είναι σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Εκτός από το ότι σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή να χάσετε βάρος, καθώς και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει επίσης την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και βοηθά τα κύτταρά σας να αφαιρέσουν τη γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν την εξάρτησή τους από φάρμακα με τακτική άσκηση. Αντίθετα, η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι μόλις τρεις ημέρες μειωμένης δραστηριότητας αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή άτομα.

Όταν αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα, προσέξτε για σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα ή υπογλυκαιμίας , κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κατά γενικό κανόνα, ελέγχετε το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση, καθώς και κατά τη διάρκεια εάν δεν είστε σίγουροι πώς θα αντιδράσει το σάκχαρό σας. Εάν το σάκχαρό σας πέσει πολύ χαμηλά, αντιμετωπίστε το αμέσως .

Το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Είστε υπερβολικά αγχωμένοι στη δουλειά, υπάρχει μια οικογενειακή κρίση και ξαφνικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας ξεπερνά την οροφή. Ακούγεται οικείο; Το άγχος σίγουρα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό γιατί αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη μάχης ή φυγής. Όταν η κορτιζόλη ανεβαίνει, μας κάνει λιγότερο ευαίσθητους είτε στην ινσουλίνη του ίδιου του σώματός μας είτε στις ενέσεις ινσουλίνης.

Το άγχος μπορεί να είναι σωματικό - τραυματισμός, για παράδειγμα - ή ψυχικό, όπως η αντιμετώπιση οικονομικών ή οικογενειακών προβλημάτων. Όμως ακόμη και οι θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας - μια προαγωγή στη δουλειά ή να πάτε διακοπές - μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ευτυχώς υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκεστε σε ένταση. Για παράδειγμα πηγαίνετε για πέντε λεπτά περπάτημα ή πάρτε 10 βαθιές αναπνοές για να επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Και υπάρχουν τακτικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, όπως η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας άσκησης ή διαλογισμού.

Η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος στη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Όταν είστε άρρωστοι ή έχετε μια μόλυνση, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Αν και αυτό είναι καλό, υπάρχει ένα μειονέκτημα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 - τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να αυξηθούν στα ύψη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος (γνωστή και ως στρες) σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Γι' αυτό καλό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα για τις ημέρες ασθενείας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τι πρέπει να κάνετε, ώστε να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας τις ημέρες ασθενείας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με το πόσο συχνά να μετράτε το σάκχαρό σας, ποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, τυχόν κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέχετε και εάν πρέπει να ελέγχετε για κετόνες στα ούρα σας.

Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα μπορεί να συμβάλλουν στις αλλαγές του σακχάρου στο αίμα

Η ίδια η ασθένεια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και η φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ένας αριθμός μη συνταγογραφούμενων και συνταγογραφούμενων φαρμάκων —ακόμα και ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα— μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, φάρμακα για το άσθμα, αντισυλληπτικά χάπια, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για σοβαρή ακμή. Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, η έρευνα έχει προτείνει ότι οι αλλαγές στη ροή του αίματος καθώς και οι άμεσες επιδράσεις στην απελευθέρωση ινσουλίνης και στους υποδοχείς, μπορεί να εξηγούν γιατί κάποια φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε, είτε έχει χορηγηθεί, είτε συνταγογραφείται από άλλον γιατρό.

Jenny.Gr
pexels

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το άγχος και να μειώσει την ινσουλίνη, αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα

Έχει γίνει πολλή έρευνα για τη σχέση μεταξύ ύπνου και προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, ο συντριπτικός όγκος της έρευνας που σχετίζεται με τον διαβήτη έχει βρει το ίδιο πράγμα: Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Οι τρέχουσες συστάσεις ύπνου για άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι οι ίδιες για όλους τους ενήλικες: Στοχεύστε σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου για ενήλικες και επτά έως οκτώ ώρες για ενήλικες 65 ετών και άνω.

Το Ίδρυμα ύπνου αναφέρει ότι αυτή η σύνδεση πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι η στέρηση ύπνου πυροδοτεί την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, ενώ παράλληλα μειώνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται όταν τρώτε.

Επίσης ο μη ποιοτικός ύπνος αυξάνει τις ορμόνες της πείνας στο σώμα, καθιστώντας δυσκολότερη την τήρηση μιας ισορροπημένηςδιατροφής. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη , όταν άντρες και οι γυναίκες μείωσαν τον βραδινό ύπνο τους κατά το ένα τρίτο, έτρωγαν 559 επιπλέον θερμίδες την επόμενη μέρα.

Κακή στοματική υγεία

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η ουλίτιδα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA). Επίσης η ασθένεια των ούλων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων καθώς και φλεγμονών σε όλο το σώμα, που και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η ADA συνιστά στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να προσέχουν ιδιαίτερα τα ούλα τους. Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε νήμα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Φροντίστε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι έχετε διαβήτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.