WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 φράσεις που λες στο παιδί σου και του δημιουργείς τοξική σχέση με το φαγητό


JTeam

1 Απριλίου 2024

4 φράσεις που λες στο παιδί σου και του δημιουργείς τοξική σχέση με το φαγητό
Unsplash
Δες παρακάτω ποιες φράσεις είναι καλό να αποφεύγεις. για να έχει υγιές mindset το παιδί σου

Αν είσαι millennial, πιθανότατα μεγάλωσες σε ένα σπίτι που ακούγονταν οι φράσεις «θα φας όλο σου το φαγητό», «αν δεν φας, δεν έχει γλυκό», «ξεκινάμε δίαιτα οικογενειακώς», «α δε μπορώ να φάω ψωμί, παχαίνει». Φράσεις που ενδεχομένως σε στοιχειώνουν ως σήμερα και καλό είναι να προστατεύσεις τα δικά σου παιδιά, ώστε να αποκτήσουν μία πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Οι λέξεις που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα, έχουν τεράστια σημασία –ειδικά όταν πρόκειται για το φαγητό. Η σχέση που αποκτάμε μαζί του ξεκινά από το σπίτι και είναι στο χέρι ενός γονιού για να είναι υγιής. Από το να χαρακτηρίζεις τροφές «καλές» ή «κακές», μέχρι σχόλια για τα κιλά και το σώμα τον άλλων, παρακάτω θα δεις τι δεν πρέπει να κάνεις, ώστε τα παιδιά σου να μη φοβούνται να φάνε.

«Αυτό δεν κάνει να το φας, είναι κακό»

Καλό είναι να μην χαρακτηρίζουμε «καλές» ή «κακές» συγκεκριμένες τροφές. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Έρικα Μίλερ, τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν τα πράγματα σε «κουτάκια» και, ως ενήλικες, έχουν στο μυαλό τους ότι δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια –ότι ή θα φάνε υγιεινά ή καθόλου και πως, αν κάνουν μία «παρασπονδία» (άλλη λέξη που καλό είναι να αποφύγεις).

Μπορείς να προσεγγίσεις το θέμα πιο ήπια, χωρίς να κρίνεις. Για παράδειγμα, μπορείς να εξηγήσεις στο παιδί τι ακριβώς του προσφέρει κάθε τροφή –όπως ότι οι υδατάνθρακες είναι για ενέργεια, τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες.

«Έφαγα γλυκά και έγινα σαν *κάτι υποτιμιτικό, χοντροφοβικό για το σώμα σου*»

Αν ένα παιδί ακούει τον γονιό του να μιλά άσχημα για το σώμα του, ειδικά σε σχέση με το φαγητό, θα μάθει να μισεί τον εαυτό του και να περιορίζεται. Θα έχει στο μυαλό του ότι το σωστό, είναι το αδύνατο και ότι το φαγητό κάνει κακό. Δεν χρειάζεται να σχολιάζουμε σώματα μπροστά στα παιδιά –όλα τα σώματα είναι όμορφα, δεν υπάρχουν κανόνες και, αυτό που έχει σημασία, είναι το να είσαι καλός άνθρωπος.

«Φάε λαχανικά και μετά θα σου δώσω γλυκάκι» ή «Αν δεν φας όλο το φαγητό σου, δεν έχει επιδόρπιο»

Όσο κι αν θέλεις να μάθεις στο παιδί σου ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία και να τρώει τα πάντα, καλό είναι να μην χρησιμοποιείς το φαγητό σαν ανταμοιβή. Δεν θα «κερδίσει» σοκολάτα αν φάει τα λαχανικά του, αν πάρει καλούς βαθμούς ή αν συμπεριφέρεται σωστά –με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά το διδάσκεις ότι όλα αυτά είναι τόσο άσχημα που, αν τα κάνει, θα κερδίσει δώρο.

«Μη φας τώρα σνακ, θα φάμε σε λίγο»

Τι κι αν εσύ λειτουργείς με τρία (η λιγότερα) γεύματα την ημέρα; Είναι τοξικό να έχεις την ίδια απαίτηση από ένα παιδί. Αν πεινάει, μπορεί να φάει λίγο νωρίτερα εκείνη την ημέρα –ή ας φάει κάτι μικρό πριν το δείπνο. Δεν πειράζει αν περιοριστεί λίγο η όρεξή του, είναι άνθρωπος και δεν πρέπει να το ξεχνάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.