Πώς θα σταματήσεις (επιτέλους) να νοιάζεσαι για όσα σκέφτονται οι άλλοι για σένα
JTeam
11 Ιουλίου 2024
Οι άνθρωποι νοιαζόμαστε υπερβολικά για το τι στέφονται οι άλλοι για εμάς. Όσο κι αν θέλουμε να προσποιηθούμε το αντίθετο, πολλές φορές η επιθυμίας μας για κοινωνική αποδοχή, μετατρέπεται σε εμμονή. Ναι, είμαστε κοινωνικά πλάσματα, οπότε είναι ανθρώπινο να επιθυμούμε την έγκριση των άλλων γύρω μας, αλλά αυτή η έμφυτη επιθυμία να ανήκουμε κάπου, μπορεί επίσης να πάει πολύ μακριά.
Δυστυχώς, η εμμονή για τη γνώμη των άλλων μπορεί να παρέμβει στη ζωή, τις σχέσεις και τις αποφάσεις μας, και γίνεται, ουσιαστικά, ένα πρόβλημα. Εκτός αυτού όμως, η συνεχής ανησυχία για το τι σκέφτονται οι άλλοι μπορεί να είναι εξαντλητική, αφού όταν προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες (εκτός από τον εαυτό μας), διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στις προσδοκίες τους αντί να «αγκαλιάζουμε» εμάς.
Πώς αλλάζει αυτό; Καθόλου εύκολα είναι η απάντηση. Οι ανησυχίες και οι σκέψεις για όσα σκέφτονται οι άλλοι για μας, δεν εξαφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά, υπάρχουν μικρά βήματα μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε αυτές τις τοξικές σκέψεις και να ανακτήσουμε λίγη ψυχική ηρεμία. Τα βρίσκεις παρακάτω.
Να ξέρεις ότι κανείς δεν σε σκέφτεσαι τόσο πολύ, όσο εσύ
Οι έρευνες δείχνουν πως συχνά οι άνθρωποι υπερεκτιμούμε το πόσο πραγματικά νοιάζονται οι άλλοι για εμάς και τις «αποτυχίες» μας. Ναι, κανείς δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Ο καθένας έχει τα προσωπικά του πράγματα που συμβαίνουν - και πιθανότατα σε αυτά εστιάζει. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να χάνεις τον ύπνο σου.
Μην προσπαθείς να μαντέψεις τι στέφονται οι άλλοι για σένα
Είναι πραγματικά, πραγματικά, άσκοπο να υποθέτεις τι σκέφτονται οι άλλοι, γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν σου το πουν, δεν θα το μάθεις και ποτέ. Το να «πείθεις» τον εαυτό σου ότι όλοι πιστεύουν πως είσαι αποτυχημένoς, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να σπαταλάς τον χρόνο σου.
Εάν σε νοιάζει όντως η γνώμη κάποιου, απλώς ρώτησέ τον
Δεν υπάρχει πιο απλή λύση από το να ρωτάς ευθέως κάποιον, για το οτιδήποτε. Εξέφρασε, αρχικά, το πώς αισθάνεσαι, και απλώς παρέθεσε τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί. Εάν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για σένα, θα σου πει αμέσως όσα νιώθει.
Άφησε τα γεγονότα να «μιλήσουν»
Όταν τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, όπως ο πανικός, η ανησυχία και η παράνοια, αρχίζουν να στροβιλίζονται στο κεφάλι σου, είναι εύκολο να αναλωθείς στο να φαντάζεσαι όλα τα τρομερά πράγματα που μπορεί να λένε ή να σκέφτονται οι άνθρωποι για σένα. Για να διατηρήσεις μια πιο αντικειμενική (και ρεαλιστική) προοπτική, βρες έναν τρόπος για να εξουδετερώσεις αυτή την αρνητική προκατάληψη. Πώς; Παραθέτοντας τα γεγονότα.
Να έχεις επίγνωση της «αρνητικής προκατάληψης» σου
Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να ασχολείται περισσότερο με τα αρνητικά (όπως η κριτική) παρά με τα θετικά (τα κομπλιμέντα). Αυτή η «προκατάληψη της αρνητικότητας» μπορεί να εξηγήσει γιατί αν κάποιος σε κοιτάζει επίμονα μπορεί να συμπεράνεις αυτόματα ότι σε κρίνει, ενώ μπορεί να σε θαυμάζει. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι το μυαλό σου συχνά υποθέτει το χειρότερο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.