WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοί είναι οι 5 τύποι μαμάδων που μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα παιδιά


JTeam

19 Αυγούστου 2024

Αυτοί είναι οι 5 τύποι μαμάδων που μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα παιδιά
Είναι σίγουρο ότι τέλεια μαμά δεν υπάρχει. Μερικές όμως, καταφέρνουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, ηρεμία και σιγουριά για το μέλλον.

Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός. Μαθαίνεις μέσα από την εμπειρία, μερικές φορές ακόμη και μέσα από τα λάθη που έχεις κάνει. Γι' αυτό είναι δεδομένο ότι τέλεια μητέρα δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, κάποιες μαμάδες που μεγαλώνουν παιδιά χαρούμενα, δοτικά και με ενσυναίσθηση. Γυναίκες που έχουν βρει τον τρόπο να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τις αποτυχίες, που δεν είναι πολύ επιεικείς, αλλά ούτε και πολύ αυστηρές. Που δεν είναι αυταρχικές, αλλά ξέρουν να βάζουν όρια. Που δεν είναι αμέτοχες, αλλά που προσέχουν και τους εαυτούς τους. Ποιες είναι αυτές και πώς καταφέρνουν και το κάνουν; Έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ας τα ανακαλύψουμε:

Η πάντα παρούσα μαμά


Είναι εκείνη που κάνει τα παιδιά της να νιώθουν ότι είναι πάντα εκεί. Έχει οργανώσει έτσι το πρόγραμμά της ώστε τις πιο ουσιαστικές ώρες της ημέρας να βρίσκεται δίπλα τους. Ναι, ακόμη κι αν χρειάζεται να πάει γυμναστήριο στις 10 το βράδυ. Δεν είναι όμως τόσο η ποσότητα του χρόνου που τους αφιερώνει, αλλά η ποιότητα, καθώς σε αυτό το διάστημα ασχολείται μαζί τους με υπομονή και ευγένεια, δείχνει ενδιαφέρον για όσα λένε, θέλει να μαθαίνει για τις ζωές τους και με κάποιο μαγικό τρόπο τους έχει μάθει να μιλάνε για όσα τους συμβαίνουν.

Η πάντα παρούσα μαμά κάνει τα παιδιά της να αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται και γίνεται κατανοητή και σεβαστή. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουν το μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ασφαλής και νιώθουν δυνατοί να προσπαθούν. Και όποιος προσπαθεί έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει.

Πώς όμως μπορείς να είσαι πάντα παρούσα όταν δουλεύεις, έχεις ένα σπίτι να κρατήσεις και μετά βίας προλαβαίνεις να κάνεις τα απαραίτητα; Αρχικά να θυμάσαι ότι κάπως έτσι είναι η ζωή της πλειοψηφίας των γυναικών σήμερα. Αυτό όμως που κάνουν αυτές οι μαμάδες και πετυχαίνει είναι να δίνουν στα παιδιά τους να καταλάβουν ότι είναι μια σταθερή και αξιόπιστη παρουσία στο σπίτι και κυρίως στη ζωή τους, διαβεβαιώνοντας τους ότι είναι δίπλα τους κάθε φορά που χρειάζονται βοήθεια ή κάποιον να τους ακούσει.

Jenny.Gr

Η μαμά με κατανόηση


Οι αποτελεσματικές μαμάδες κατανοούν ότι οι συνέπειες των πράξεων είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό προκειμένου τα παιδιά τους να μάθουν το “μάθημα”. Ξέρουν όμως και πότε να τις παραμερίζουν για να πετύχουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι μαμάδες με κατανόηση όταν συμβαίνει αυτό εκφράζουν την κρίση τους, επικρίνουν τη συμπεριφορά που δεν αποδέχονται, ή βάζουν τα όρια που θεωρούν ότι είναι σωστά, αλλά συνεχίζουν να είναι ευέλικτες και με κατανόηση, συζητούν και ακούνε καθώς καθοδηγούν τα παιδιά τους στη μαθησιακή διαδικασία. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο των πράξεών τους χωρίς να αισθάνονται ότι έχουν χάσει την αγάπη των γονιών τους.

Η "κάτσε να τα πούμε" μαμά

Η καλή επικοινωνία κάνει τη διαφορά μεταξύ του παιδιού και του καλού γονέα. Οι καταπληκτικές αυτές μαμάδες λοιπόν, ακούν περισσότερο παρά “κάνουν κήρυγμα” ή αντί να μαλώνουν δείχνουν σεβασμό στις αξίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις των παιδιών τους. Η συμμετοχή σε συζητήσεις διδάσκει αξίες και συλλογισμό, χτίζει χαρακτήρα και ενθαρρύνει την προσωπική ανάπτυξη. Κυρίως καλλιεργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, στοιχεία που τα παιδιά θα επιδιώκουν και στη συνέχεια της ζωής τους.

Ένα τρικ για να περάσεις μηνύματα στα παιδιά σου μέσω της συζήτησης είναι να προγραμματίσετε εβδομαδιαίες οικογενειακές συναντήσεις, όσο χρονών κι αν είναι. Έτσι παραμένετε συνδεδεμένοι και ενισχύετε τις αξίες της οικογένειάς σας. Οι συναντήσεις αυτές είναι η στιγμή να μοιραστείτε τις γνώσεις σας και να συζητήσετε τι είναι σωστό και τι λάθος. Δώστε χρόνο σε όλους να μιλήσουν. Αυτός ο ανοιχτός διάλογος βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη.

Η "ώμος για να κλάψεις" μαμά


Η υποστήριξη είναι τόσο σημαντική για την εκπαίδευση ενός παιδιού που είναι απαραίτητο και οι δύο γονείς να γίνονται “ώμος για να κλάψουν” τα παιδιά τους. Ωστόσο, οι μαμάδες συχνά αναγνωρίζονται ως η κύρια πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης, καθώς βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και ανθεκτικότητα. Και το βασικότερο: γίνεστε εσείς ο άνθρωπος στον οποίο θα ανατρέξουν όταν κάτι πάει λάθος στη ζωή τους.

mother-and-daughter.jpg



Η «υγιώς πιεσμένη» μαμά


Όπως είπαμε η μητρότητα είναι κάτι που μαθαίνεις στην πορεία. Και προφανώς εκτός από μαμά είσαι και άπειρα άλλα πράγματα που κουβαλούν ξεχωριστά συναισθήματα. Οι μαμάδες όμως, που διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους αποτελεσματικά, καλλιεργούν σχέσεις σεβασμού και μαθαίνουν στα παιδιά τους υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και της απογοήτευσης. Αυτό το μοντέλο παρέχει στα παιδιά τους τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το μέλλον αποτελεσματικά.

Η διαχείριση του άγχους είναι κάτι που πρέπει να μάθεις πρώτα για εσένα και μετά για την οικογένειά σου. Αν λοιπόν, βρεθείς αντιμέτωπη με μια αγχωτική κατάσταση, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και προσέγγισε το θέμα με ηρεμία. Μίλησε ακόμη ανοιχτά στα παιδιά σου γι' αυτό. Να θυμάσαι ότι τα παιδιά σου σε παρακολουθούν και μαθαίνουν από το παράδειγμά σου. Θα καταλάβουν ότι είναι εντάξει να νιώθεις αγχωμένη, αλλά ότι είναι σημαντικό να προσεγγίζεις αυτό το συναίσθημα με υγιή τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.