Η κοινωνία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Οι άνθρωποι φέρνουν στην επιφάνεια καινούργια πιστεύω και ιδέες. Γίνεται λόγος για τις αξίες που χάνονται. Το ερώτημα είναι πόσο ισχύει τελικά αυτό; ή απλά η εξέλιξη δημιουργεί άλλες ανάγκες και αξίες; Κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να τις αποδεχτούν και να τις αλλάξουν; Τι γίνεται με τον φόβο μπροστά στο άγνωστο; Ο Κώστας Τσόκλης εκφράζει την δική του άποψη για τα νέα δεδομένα της κοινωνίας:
Όταν ξαναγύρισα, ναυαγός, και είδα πως η Ελλάδα, παρά τον πρόσκαιρο θυμό της για την απιστία μου, με δέχθηκε ξανά, ένιωσα την ανάγκη να ξανασυνδεθώ μαζί της, αλλά όχι πια αντιγράφοντας μόνο το πρόσωπό της, μα και συνομιλώντας μαζί της. Κουβέντιασα με τη φύση της πρώτα, μετά με την καθημερινότητα της και τελικά, ξανά με το παρελθόν της. Σήμερα ένας άλλος πληθυσμός κατοικεί αυτή τη χώρα, αλλάζοντας το πρόσωπό της. Σήμερα ένας άλλος πληθυσμός κατοικεί σ΄ αυτή τη χώρα, αλλάζοντας το χαρακτήρα της σιγά σιγά και μουντζουρώνοντας το πρόσωπό της (και δεν μιλώ μόνο για τους μετανάστες). Είναι σίγουρο πως μια άλλη πραγματικότητα αναδύεται, πιο σύγχρονη, απαλλαγμένη από εθνικισμούς και ψευδή πιστοποιητικά κληρονομικότητας. Μια πραγματικότητα που αντισταθμίζει ίσως τις ιστορικές και φυσικές απώλειες. Το ελπίζω, χωρίς αυτό που λέω να με απαλλάσσει από την υποχρέωση του πένθους και του κλάματος.
Πηγή: Portraitdocumentaries από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.