WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς νιώθετε όταν υπακούτε συνέχεια στα «θέλω» των άλλων


25 Φεβρουαρίου 2013

Πολλές φορές αναγκάζεστε να υποκύψετε στις απόψεις και τις επιθυμίες των γύρω σας. Πόσο σας επηρεάζει τελικά αυτό;

Συχνά, αναγκάζεται κανείς να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των άλλων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συμπεριφέρονται και να αντιδρούν σύμφωνα με τα πρέπει της ζωής αγνοώντας συνεχώς τα δικά τους θέλω. Τα άτομα αυτά συχνά νιώθουν δυσάρεστα και κατηγορούν τους άλλους για την «δουλοπρεπή» στάση που έχουν υιοθετήσει. Σκεφτείτε όμως, πόσο φταίνε οι άλλοι και πόσο εσείς για την στάση σας αυτή; Μήπως, κατά βάθος είναι επιλογή σας;

Διαβάστε μερικές γενικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να ανεξαρτητοποιηθείτε:

• Για να συνειδητοποιήσετε τη δουλοπρέπεια στη συμπεριφορά σας, πρέπει να επισημάνετε τις καταστάσεις στις οποίες υποχωρείτε χωρίς λόγο στους άλλους. Το πιθανότερο είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις να δυσφορείτε για τον τρόπο που έχετε συμπεριφερθεί. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγετε να μην εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας και να υποκύψετε σε κάτι που δεν πιστεύετε. Έχετε αναρωτηθεί, γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιο λόγο επιλέγετε να μην εκφράσετε τα δικά σας θέλω; Το συναίσθημα σας μήπως τελικά το εκδηλώνετε με άσχημο τρόπο στο τέλος; Κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί , αν μιλούσατε από την αρχή γι΄ αυτό.

• Θυμηθείτε στο παρελθόν κάποιες παρόμοιες καταστάσεις στις οποίες είχατε υποκύψει. Πώς τελικά διοχετεύσατε το θυμό ή τη δυσαρέσκεια σας;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ότι συμπεριφέρονται με «δουλοπρέπεια». Αναρωτηθείτε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για εσάς να είστε ο εαυτός σας, να σκέφτεστε για τον εαυτό σας και να μπορείτε να ορίζετε τη ζωή σας.

Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τον τρόπο που υποχωρείτε σε μια συζήτηση ή συνάντηση. Μιλήστε με θάρρος. Πείτε, όσο πιο λογικά μπορείτε, αυτό που σκέφτεστε. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε τον βαθμό αυτογνωσίας που διαθέτετε.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα «zoom out» και να δείτε ως παρατηρητής τη ζωή σας για λίγο. Σε ποιους τομείς της ζωής σας θέλατε έχετε το πάνω χέρι; Σε ποιους προτιμάτε να υποχωρείτε; Και σε ποιους να είστε ορθολογικός; Σε ποιο ποσοστό του χρόνου σας κυριαρχείτε, είστε δουλοπρεπής ή ορθολογιστής; Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατό πιο προσεκτικός στην παρατήρηση του εαυτού σας. Όταν το κάνετε, θα εκπλαγείτε από την αίσθηση αξιοπρέπειας που θα αποκτήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.