WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Νοικοκυρά σε απόγνωση


8 Απριλίου 2013

Πόσο εύκολα μπορεί να δεχθεί κανείς τη θέση του οικιακού μάνατζερ;

Από εργαζόμενη γυναικά επιστρέψατε στα οικιακά λόγω ανεργίας και κρίσης. Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί κανείς ένα τέτοιο γεγονός; Εκεί που είχατε προσαρμοστεί στο εξαντλητικό ωράριο, θυσιάζοντας προσωπική ζωή, επενδύοντας στην καριέρα και τα όνειρα σας, ξαφνικά ένα πρωί σας λένε τη λέξη «Περικοπές». Βρίσκεστε λοιπόν πίσω στο σπίτι σας, στη θέση του οικιακού μάνατζερ. Πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί μια γυναίκα καριέρας στο νέο της ρόλο; Πώς από τα απανωτά επαγγελματικά meeting, τα ταξίδια, τα γεύματα εργασίας, τις χιλιάδες υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχει μοναδική έννοια το μαγείρεμα και το σουπερμάρκετ;

Η γυναίκα καριέρας δεν θεωρεί κατακριτέο το ρόλο της παραδοσιακής νοικοκυράς, αντιθέτως αναγνωρίζει το βαθμό δυσκολίας στο όποιο καλείται κιόλας να προσαρμοστεί. Απλά, έχει διαφορετική οπτική στο τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή. Οι γυναίκες καριέρας, σ’ αντίθεση με τις παραδοσιακές νοικοκυρές, συνδέουν μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής τους καταξίωσης με την εργασία τους. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο ρόλος της εργαζόμενης παύει να υφίσταται, η γυναίκα δέχεται πλήγμα και μπαίνει στη διαδικασία πένθους για την απώλεια ρόλου της και των συναισθηματικών απολαβών που είχε από αυτόν.

Είναι λογική και φυσιολογική αντίδραση. Η διάρκεια της είναι υποκειμενική. Σαφώς, θα υπάρχουν επιπτώσεις στο ψυχισμό και στη διάθεση της. Για κάποιο χρονικό διάστημα, θα νιώθει αδύναμη και ανήμπορη. Η αυτοεκτίμηση της μπορεί να πληγεί αρκετά. Όλα αυτά όμως, μέχρι να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα. Κανένας ρόλος δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, να βρει νέες εναλλακτικές και πράγματα που μπορεί να κάνει, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στη ζωή της.

Οι γυναίκες καριέρας που έχουν παιδιά συνειδητοποιούν γρήγορα το θετικό της υπόθεσης. Δεν χάνουν στιγμή πλέον από το μεγάλωμα των παιδιών τους. Ανακαλύπτουν σιγά σιγά πράγματα, που δεν είχα την ευκαιρία να κάνουν πριν. Η μαγειρική είναι μια διέξοδος που της βοηθά να εκφραστούν αλλά και να δημιουργήσουν εδέσματα για την οικογένεια τους.

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις ίδιες αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Το οικονομικό ζήτημα θα προκαλέσει αναστάτωση στην οικογένεια. Από την μια χάνει την οικονομική της ανεξαρτησία από την άλλη ο σύζυγος καλείται να επωμιστεί επιπλέον οικονομικό βάρος. Αυτό επιφέρει άγχος και εκνευρισμό. Ένα άλλο ζήτημα, είναι πως μια γυναίκα καριέρας έχει μάθει να έχει εξουσία και έλεγχο, γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει να πέσει στην παγίδα να ελέγχει τα παιδιά αλλά και το σύζυγό της.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να ανταποκριθείτε στη δύσκολη κατάσταση:

•Μην εγκλωβιστείτε στο ρόλο. Η εργαζόμενη γυναίκα είναι απλά ένα ρόλος.

•Η απομάκρυνση από τον εργασιακό χώρο θα επιφέρει δυσκολίες. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην το δείτε ως αδιέξοδο. Σκεφτείτε πως είναι μια ευκαιρία για ένα νέο τρόπο ζωής.

•Λάβετε υπόψη ότι η δηµιουργικότητα, οι γνώσεις, οι ικανότητες και η παραγωγικότητα µιας γυναίκας δεν περιορίζονται στο χώρο εργασίας, αλλά µπορούν να αξιοποιηθούν και σε διαφορετικές δραστηριότητες, µέσω της προσφοράς στον εαυτό της, στην οικογένειά της, αλλά και µέσω της συµµετοχής της στα κοινωνικά δρώµενα.

•Σε σχέση µε τα συναισθήµατά σας, χρειάζεται να µιλάτε γι’ αυτά µε τους δικούς σας, να εξωτερικεύετε τις ανησυχίες και τους προβληµατισµούς σας. Είναι πολύ σημαντικό να λέτε πως νιώθετε. Δεν δείχνετε αδυναμία.

•Η παραδοσιακή νοικοκυρά δεν υφίσταται πλέον. Τα σύγχρονα πρότυπα τρόπου ζωής, όπως προβάλλονται στα ΜΜΕ (εκποµπές µαγειρικής, κηπουρικής, κ.ά.) προάγουν µια καινούργια οπτική, προσαρµοσµένη στις ανάγκες της εποχής, που τείνουν να αλλάξουν τα δεδοµένα του όρου «νοικοκυρά». Η παλαιότερη βιοµηχανική επανάσταση αποκτά οικιακές διαστάσεις και οι καινούργιες σύζυγοι και µαµάδες δεν είναι πλέον «νοικοκυρές σε απόγνωση». Η ενασχόληση µε τις οικιακές εργασίες και το µεγάλωµα των παιδιών αφορά πλέον και τα δύο φύλα. Η µαγειρική, από ρουτίνα γίνεται «δηµιουργική κουζίνα», η κηπουρική γίνεται «διακοσµητική κήπου» και η καθαριότητα και η διακόσµηση εσωτερικών χώρων προβάλλεται ως δηµιουργικότητα µε κοινωνική αποδοχή και επιβράβευση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.