"Καλά τα μάθες..."
Πόσες φορές έχετε σχολιάσει φίλους, συγγενείς, συνεργάτες ή ακόμα και τους ίδιους σας τους εαυτούς, με τρόπο χιουμοριστικό; Πολλές φορές δεν διστάζετε να σχολιάσετε συνήθειες γνωστών σας ή να μάθετε συγκλονιστικές συζητήσεις για τις ζωές του. Με άλλα λόγια, πόσο πολύ σας αρέσει το κουτσομπολιό; Γιατί όμως μοιάζει να είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα; Πρόκειται για φυσική ανάγκη; Ή μήπως όχι; Τι γίνεται αν κάποιος χάσει το μέτρο και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παρακολουθεί τις ζωές των άλλων;
Πρώτα απ΄όλα είναι φυσιολογικό αυτού τους είδους η «κοινωνική κριτική». Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, καταγωγής…κουτσομπολεύουν. Το κουτσομπολιό υπήρχε και θα υπάρχει. Αποτελεί ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο, που άκμασε ιδιαιτέρως σε κλειστές κοινωνίες, λόγω της έλλειψης ανωνυμίας. Τα νέα σε μια τέτοια κοινωνία μαθαίνονται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Η ζωή των ανθρώπων της διπλανής πόρτας αποτελεί κύρια ασχολία και στόχος συζήτησης. Ως αποτέλεσµα, ο ιδιωτικός χώρος παύει να υπάρχει και τη θέση του παίρνουν γυναίκες αγκαζέ στην πλατεία του χωριού να χασκογελούν µε κάθε περαστικό. Σχόλια, γελάκια και ώρες συζητήσεων. Σήμερα, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο. Παρόλα αυτά το κουτσομπολιό παραμένει μια ευχάριστη δραστηριότητα. Τα social media έχουν πάρει τη θέση της πλατείας και διαδικτυακή "γειτονιά" λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Γιατί όµως τέτοιος πανικός με το κουτσομπολιό;
Ο βασικότερος σκοπός είναι η ανάγκη του ατόμου να μοιράζεται κοινωνικές πληροφορίες, αφού υποστηρίζεται ότι είναι απαραίτητο στοιχειό για την επίτευξη και διατήρηση κοινωνικών δεσµών σε µεγάλες οµάδες ανθρώπων. Ταυτόχρονα, συντελεί στη διαχρονική µετάδοση των εθίμων και των αξιών της κοινωνίας. Πολλοί ερευνητές µάλιστα, έχουν υποστηρίξει ότι χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν κοινωνικά θέµατα, δεν θα υπήρχε καθόλου η έννοια της κοινωνίας. Οι άνθρωποι παίρνουν µέρος σε ποικίλες δραστηριότητες που αποτελούν την κοινωνική τους ζωή (οικογένεια, εργασία, φίλοι, µέλη οργάνωσης, δραστηριότητας κ.λπ.). Τα άτοµα, στην προσπάθειά τους να δηµιουργήσουν και να κρατήσουν δεσµούς µέσα στα κοινωνικά σύνολα, επιδιώκουν να βρουν τρόπους µε τους οποίους να αξιοποιούν τον κοινωνικό τους χρόνο πιο ευχάριστα και ικανοποιητικά. Την ικανοποίηση αυτή τη βρίσκουν στο κουτσοµπολιό, το οποίο κυριαρχεί στις συζητήσεις και στις προτιµήσεις των περισσοτέρων. Όσο πιο σκανδαλώδες και µη αναµενόµενο είναι το θέµα σχολιασµού, τόσο περισσότερο ο οµιλητής γίνεται επίκεντρο τις προσοχής και το απολαµβάνει. Με τον τρόπο αυτό, κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του συνοµιλητή του και ταυτόχρονα νιώθουν ότι ενισχύεται το κοινωνικό τους status. Επιπλέον, αποτελεί µια ευχάριστη, ανάλαφρη ενασχόληση µε χιουµοριστικά στοιχεία, που έχει τη δυνατότητα να αποφορτίζει έντονες καταστάσεις.
Μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο;
Όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό. Ποιος κρίνει ότι είναι υπερβολικό; Τα άτομα που ασχολούνται μόνο με τις ζωές των άλλων φτάνουν σε ένα σημείο που η δική τους ζωή δεν υπάρχει. Έχει μείνει στο περιθώριο και δεν παρουσιάζουν καμία εξέλιξη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.