WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είστε οπαδός της υπευθυνότητας ή της υπαιτιότητας


30 Σεπτεμβρίου 2013

Πιστεύω ότι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, συμμετέχουμε στη δημιουργία όλων των συνθηκών της ζωής μας, είτε καλών είτε κακών.

Οι σκέψεις που κάνουμε δημιουργούν τα συναισθήματά μας. Στη συνέχεια, ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τα συναισθήματα αυτά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας υπαίτιο για ό,τι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας. Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να είμαστε υπεύθυνοι και στο να κατηγορούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους.

Όταν λέμε ότι είμαστε υπεύθυνοι, εννοούμε ότι έχουμε δύναμη. Υπαιτιότητα σημαίνει αποποίηση αυτής της δύναμης. Αντίθετα, η υπευθυνότητα μας δίνει τη δύναμη να φέρουμε αλλαγές στη ζωή μας. Όταν παίζουμε το ρόλο του θύματος, χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας για να γίνουμε αδύναμοι. Αν αποφασίσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη, τότε δε θα χάνουμε τον καιρό μας κατηγορώντας κάποιον ή κάτι που είναι πέρα από εμάς.

Κάποιοι αισθάνονται ότι φταίνε αυτοί για τις αρρώστιες, τη φτώχεια και γι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Επιλέγουν να ερμηνεύουν την ευθύνη ως ενοχή. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ενοχές, επειδή πιστεύουν ότι κάπου απέτυχαν. Έχουν την τάση να αισθάνονται ενοχές για τα πάντα, επειδή είναι κι αυτός ένας τρόπος να βγάζουν τον εαυτό τους λάθος. Όμως, δεν είναι αυτό η λύση. 

Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα προβλήματα και τις αρρώστιες μας σαν ευκαιρίες για να σκεφτούμε πώς θα αλλάξουμε τη ζωή μας, τότε έχουμε δύναμη.

Πολλοί από εκείνους που έχουν περάσει κάποια πολύ σοβαρή αρρώστια λένε πως ήταν πολύ σημαντικό αυτό που τους συνέβη, γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Από την άλλη μεριά, πολλοί άνθρωποι κλαίγονται: «Είμαι θύμα. Είμαι η προσωποποίηση της δυστυχίας. Κάνε με καλά, γιατρέ μου».

Έχουμε την άποψη,  ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να γίνουν καλά και δε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με ευκολία τα προβλήματά τους.

Υπευθυνότητα είναι η ικανότητα που διαθέτουμε για να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα της επιλογής. Αυτό δε σημαίνει ότι απαρνιόμαστε αυτό που είμαστε ή εκείνα που έχουμε στη ζωή μας. Σημαίνει απλά ότι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε συνεισφέρει κι εμείς για να φτάσουμε εκεί που έχουμε φτάσει.

Αντιλαμβάνοντας την ευθύνη την ευθύνη της ζωής σου, αποκτάς τη δύναμη να αλλάξεις. Μπορείς να πεις : «Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω αυτή τη κατάσταση;» Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι όλοι έχουμε προσωπική δύναμη διαρκώς. Εξαρτάται πώς τη χρησιμοποιούμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.