WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Που πήγε η έμπνευσή μου;


6 Μαρτίου 2014

Σαν να μην μπορείτε να σκεφτείτε κάτι άλλο. 

Έχετε νιώσει ποτέ ότι τελείωσε η έμπνευσή σας; Ότι δεν μπορείτε να είστε δημιουργικοί και κατ' επέκταση παραγωγικοί; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η δημιουργικότητα που εκφράζεται μέσα από την τέχνη ή τα όνειρα είναι ένας ισχυρός καταλύτης για τα ανθρώπινα πάθη, ακόμα και για εκείνα που ενδεχομένως είναι νοσηρά. Γι΄αυτό, και όπως συμβουλεύει ο Έσσε, αντί να τα καταπιέζουμε, πρέπει να τους δίνουμε διέξοδο.

Αυτό το πετυχαίνουμε ενεργοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας από πολύ μικρή ηλικία και διατηρώντας σε εγρήγορση αυτό τον μηχανισμό τον τόσο αναγκαίο για τον άνθρωπο κάθε ηλικίας.

Στο κλασσικό του έργο "Γραμματική της φαντασίας", ο παραμυθάς Τζάννι Ροντάρι το εξηγεί ως εξής:

"Το μυαλό είναι ένα. Η δημιουργικότητά του πρέπει να καλλιεργείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα παραμύθια -είτε τα έχει ακούσει από κάποιον, είτε τα έχει επινοήσει- δεν είναι "το παν", τα μόνα χρήσιμα για το παιδί. Η ελεύθερη χρήση όλων των δυνατοτήτων της γλώσσας δεν αντιπροσωπεύει παρά μία από τις κατευθύνσεις όπου μπορεί να επεκταθεί. Αλλά tout se tient. Η φαντασία του παιδιού, διεγερμένη για να εφευρίσκει λέξεις, θα εφαρμόσει τα εργαλεία της σε όλες τις μορφές εμπειριών που του ερεθίζουν τη δημιουργικότητά του."

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς μπορούμε να βρούμε ξανά την έμπνευσή μας; Να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας; Μπορεί να βοηθήσουν σ΄αυτό οι εξής τεχνικές: 

  • Να σημειώνουμε σ΄ένα χαρτί διαφορετικούς τρόπους για να κάνουμε πράγματα ρουτίνας- όπως, για παράδειγμα, η διαδρομή από τη δουλειά ως το σπίτι.
  • Να συναναστρεφόμαστε άτομα που δεν έχουν τίποτα κοινό με μας ούτε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
  • Nα συμμετέχουμε σε εργαστήρια όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες πολύ μακρινές από τη δική μας καθημερινότητα, κι αν είναι δυνατόν, αντίθετες.

Με το που θα βάλουμε σε λειτουργία τα γρανάζια της φαντασίας μας, δε θα χρειάζεται πλέον να ολοκληρώνουμε τις ασκήσεις αυτές, αφού η πολύπλευρη δημιουργικότητα θα αποτελεί μέρος της ζωής μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.