Βάλτε χρώμα στη ζωή σας...

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Σε κάποια από εκείνες τις δύσκολες ώρες της Φυσικής στο σχολείο μάθαμε για μήκη κύματος, για κάποια «παιχνίδια» του φωτός, για φάσματα και για την όρασή μας, χάρη στην οποία αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα χρώματα. Οι αποχρώσεις, όμως, δεν μένουν μόνο στο μάτι μας. Προχωρούν παραπέρα, και φθάνουν μέχρι τον εγκέφαλό μας, μέχρι την «ψυχή» μας, γι’ αυτό και μπορούμε να μιλάμε για Ψυχολογία των Χρωμάτων.

Ωραία, και πού θα μας χρησιμεύσει; – θα ρωτήσετε.  Η ψυχολογία των χρωμάτων βασίζεται στις πνευματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τις ζωές τους. Υπάρχουν φυσικά πολύ υποκειμενικοί παράγοντες σε έναν τόσο ιδιαίτερο τομέα όσο αυτόν της οπτικής επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και σαφείς, κοινώς αποδεκτοί «κανόνες» που την διέπουν. Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε πάντα υπ’ όψιν πως η αντίληψη των χρωμάτων και των επιδράσεών τους διαφέρει ανάλογα με τα… μάτια του εκάστοτε πολιτισμού και κουλτούρας.

Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ορισμένα μέρη ή δωμάτια σας «ρίχνουν την διάθεση»; Ότι σε κάποιους χώρους δεν νιώθετε άνετα, ενώ σε κάποιους άλλους ηρεμείτε και χαλαρώνετε πιο εύκολα; Προσπαθήστε τώρα να θυμηθείτε τα κυρίαρχα χρώματα σε αυτούς τους χώρους. Ίσως βρίσκεστε σε καλό δρόμο για να ανακαλύψετε τις επιδράσεις της ψυχολογίας των χρωμάτων στην ζωή σας.

Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας. Δεν είναι μόνο το ότι συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα, που τα κάνει σημαντικά, αλλά και το ότι μπορούν να τα προκαλέσουν. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως η θέαση κόκκινου χρώματος μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε αύξηση της αδρεναλίνης. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα άλλα χρώματα στην ψυχολογία μας. 

Εμείς πάντως ψηφίζουμε το χρώμα στη ζωή μας. Ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός νιώθουμε πιο έντονη την ανάγκη να βάλουμε χρώμα στα ρούχα μας, στο σπίτι σας, στον επαγγελματικό μας χώρο. Ακόμα και στην διατροφή μας βάζουμε χρώμα προσπαθώντας να κερδίσουμε όσες πιο βιταμίνες μπορούμε.

Το χρώμα μας δίνει ζωή και μας κάνει πιο αισιόδοξους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.