WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μέχρι ποιο σημείο είναι υγιής ένας τσακωμός;


26 Μαΐου 2014

Το να διαφωνείτε με τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας είναι σύνηθες αλλά και υγιές. 

Όλοι άνθρωποι είναι μοναδικοί και δεν γίνεται  να υπάρχει ταύτιση απόψεων και ιδεών. Παρόλα αυτά ακόμη και ένας τσακωμός πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα στη σχέση.

Πώς να τσακωθείτε εποικοδομητικά;

Το εγώ: Εκφράστε τις προσωπικές σας ανάγκες, το πώς νιώσατε εξαιτίας της συμπεριφοράς του άλλου, μιλήστε για εσάς. Δεν υπάρχει λόγος να εστιάζετε στο Εσύ. «Θυμάσαι που μου έκανες εκείνο ή μου είπες εκείνο»; Μιλήστε για το δικό σας βίωμα και επικοινωνήστε τη συμπεριφορά που σας ενόχλησε.

Ψυχραιμία: Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και την άποψη τους που δεν δέχονται τη γνώμη των άλλων. Η αντίθετη άποψη σημαίνει διαφωνία. Καλό θα είναι να ακούτε το συνομιλητή σας. Το κατανοήσω μια διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι συναινώ κιόλας. Απλά ακούτε μια άλλη οπτική που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζατε.

Ενσυναίσθηση: Δώστε το χρόνο στον άλλο να μιλήσει και να εκφράσει τη δική του άποψη. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να καταλάβετε πως ένιωσε, ποια είναι τα κίνητρά του, γιατί αντέδρασε με το συγκεκριμένο τρόπο. Μόνο έτσι μπορείτε να κατανοήσετε τις πραγματικές ανάγκες του, το πρόβλημα του και τα θέλω του, ώστε να οδηγηθείτε σε μια λύση.

Καθρέφτης: Ένα πολύτιμο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι. Καθρεφτίστε αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας. Επαναλάβατε τα με τρόπο που να μη θυμίζει «παπαγάλο» αλλά κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά για το όσα έχει ακούσει, απλά θέλει να σιγουρευτεί ότι έχει καταλάβει σωστά.

Αφήστε τα «αλλά» απ’ έξω: Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε την μαγική αυτή λεξούλα που είναι ικανή να προκαλέσει έκρηξη. Την ώρα που διαφωνείτε με τον συνομιλητή σας, έχετε κάνει άψογα το καθρέφτισμα, ξαφνικά λέτε ναι σε καταλαβαίνω αλλά… Άμα, καταλαβαίνατε δεν θα λέγατε «αλλά». Καταλαβαίνω σημαίνει αποδοχή. Αποδέχεστε εκείνη τη στιγμή αυτό που νιώθει και εκφράζει ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας. Το «άλλα» σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Προσοχή στις ερωτήσεις: Οι ερωτήσεις είναι πολύ καλές σ’ ένα διάλογο (έστω με λίγη ένταση) για να ρωτάει κάνεις ότι δεν έχει καταλάβει. Προσοχή, όταν οι ερωτήσεις γίνονται με στόχο να προσβάλλετε ή να ασκήσετε κριτική τότε σίγουρα λύση δεν θα βρείτε και ο καβγάς θα «φουντώσει». Αποφύγετε λοιπόν τις ερωτήσεις του τύπου «Δηλαδή πιστεύεις ότι δεν φταις».

Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα: Είναι πολύ ωραίο όταν εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας καθώς έτσι επικοινωνείτε πως η συμπεριφορά του έχει συνέπειες σας. Με άλλα λόγια τον βοηθάτε να καταλάβει τι έφταιξε. Δίνοντας του την ευκαιρία να εκφράσει και εκείνος τα δικά του συναισθήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν γι΄αυτά. Το θεωρούν αδυναμία.

Λέτε ιστορία: Οι ιστορίες είναι ωραίες να τις διαβάζει κανείς, να βλέπει ταινίες ή σαπουνόπερες. Όταν όμως πρόκειται για την πραγματική ζωή τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν θέλετε να επικοινωνήσετε σε κάποιον το πρόβλημα σας, δεν χρειάζεται να είστε περιγραφικός σαν να διηγείστε μια ιστορία. Ο λόγος είναι πως κουράζετε τον συνομιλητή σας που δύσκολα θα μπορέσει να σας παρακολουθήσει. Μην σας φανεί περίεργο αν ξαφνικά το βλέμμα του κοιτάει αλλού ή το ρολόι. Έχετε βγει εκτός θέματος.

Προσοχή! Οι τσακωμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι η συχνότητα που γίνονται και πόσο γρήγορα επανέρχεστε στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Αν το ψυχρό κλίμα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε και να επανεξετάσετε τη σχέση σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.