WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τα 6 πιο καταθλιπτικά επαγγέλματα της Ευρώπης


9 Οκτωβρίου 2014

DepressedWoman.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, αναζητήσαμε και εντοπίσαμε ποιά είναι τα πλέον καταθλιπτικά επαγγέλματα. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τί δουλεία κάνουν οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη;

Γηροκόμοι: Επιτελούν αναμφίβολα κοινωνικό έργο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η καθημερινότητά τους όμως περιλαμβάνει την ολοκληρωτική φροντίδα των άλλων σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να σκέφτονται και να κανονίζουν τη σίτιση, την καθαριότητα, την λήψη φαρμάκων και την κίνηση των ηλικιωμένων ατόμων και μάλιστα χωρίς περιχαρακωμένα ωράρια. Με υπομονή και αγάπη, πλησιάζουν και φροντίζουν άτομα που ίσως δεν είναι καν σε θέση να τους ευχαριστήσουν και να τους ανταποδώσουν έστω ένα χαμόγελο για την τεράστια προσφορά τους.

Εργαζόμενοι στην αστική καθαριότητα: Με τους οδοκαθαριστές σε πρωτοκαθεδρία στην κατηγορία, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως το αντικείμενο της εργασίας τους είναι εκ φύσεως δύσκολο καθώς εκτίθενται σε περιβάλλον μολυσματικό και επικίνδυνο για την υγεία τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες καθημερινά που πολλές φορές είναι αντίξοες μα και κακεντρεχή βλέμματα περαστικών που υποτιμούν ένα τόσο σημαντικό και κοινωφελές επάγγελμα.

Σερβιτόροι: Μην σκεφτείτε το επάγγελμα σαν τη φοιτητική σας ασχολία για χαρτζιλίκι. Οι σερβιτόροι είναι άνθρωποι με άστατα ωράρια που καταναλώνουν πολύ ενέργεια ψυχική και σωματική. Απαιτείται υπομονή, ταχύτητα, στωικότητα, κατανόηση και ακούραστη ευγένεια. Η αμοιβή τους είναι δυσανάλογη του κόπου τους και η συνεχόμενη εγρήγορση στην οποία καλούνται να βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι εξοντωτική και στρεσογόνα. Τρέφονται συνήθως άστατα και όταν γυρίζουν σπίτι, πέφτουν πολλές φορές στην παγίδα να αναλογιστούν πως η ζωή τους είναι άχαρη και αντιδημιουργική.

Καλλιτέχνες: Έχουν μια μελαγχολική φήμη μα όλη αυτή η αίσθηση εδράζεται πράγματι κάπου. Η δημιουργικότητα με την κατάθλιψη (ή και την σχιζοφρένεια) μπορούν τα συναντηθούν κι αυτό γιατί και τα δύο πηγάζουν από την υπερευαισθησία. Τα κυκλώματα του εγκεφάλου απ' όπου προέρχεται η δημιουργικότητα είναι τα ίδια με εκείνα της ψυχικής ασθένειας, καθ’ αυτόν τον τρόπο το να είναι κανείς καλλιτέχνης-δημιουργός θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ψυχικής ασθένειας σύμφωνα με τον καθηγητή Βίκραμ Πατέλ, διευθυντή του βρετανικού Global Mental Health.

Οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές: Μπορεί να αποτελούν κερδοφόρα επαγγέλματα μα είναι τόσο στρεσογόνα που μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πως η πίεση επιφέρει θλίψη. Τα ψυχικά ελατήρια τινάζονται και πυροδοτούν δάκρυα, άρνηση και κλείσιμο στον εαυτό τους.

Δάσκαλοι και Καθηγητές: Μπορεί να ζηλεύουμε τις μακροχρόνιες άδειές τους, μα ας αναλογιστούμε την πίεση που υφίστανται και την ενέργεια που καταναλώνουν. Η υπομονή μπορεί να εξαντλήσει τα κουράγια και το χαμόγελο εύκολα να μετατραπεί σε επιθετικότητα προς τον εαυτό τους και σε πολλές κατακριτέες περιπτώσεις και προς τους μαθητές. Επίσης, η πίεση πολλές φορές προέρχεται από τους γονείς που δεν συνεργάζονται με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι να μην μπορούν να δουλέψουν σωστά και να νιώθουν πως έχασαν τον σκοπό της επαγγελματικής τους επιλογής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.