WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αγάπη και εξάρτηση: Πώς τις διαχωρίζουμε;


5 Νοεμβρίου 2014

Για την αγάπη έχουν γραφτεί πολλά βιβλία, έχουν ασχοληθεί πολλοί επιστήμονες και έχουν ανέβει σημαντικές παραστάσεις. Η αγάπη είναι έννοια πνευματική που δεν χωράει εύκολα σε λέξεις, και πολύ προσωπική, αφού ο καθένας αγαπάει με τον δικό του τρόπο. Παρόλα αυτά ,υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγάπη και μας βοηθάνε να την διακρίνουμε και να την νιώσουμε.

Η αληθινή αγάπη χτίζεται με τον χρόνο και μας τροφοδοτεί με δύναμη, χαρά, αισιοδοξία, ζεστασιά, δημιουργία και όνειρα. Βρίσκεται πέρα απ´το "Εγώ" μας και δημιουργεί το "Εμείς". Είναι αποτέλεσμα προσωπικής εξέλιξης και δύναμης ή ασφάλειας. Η αγάπη δεν έχει χρόνο για καχυποψία, αλλά για δημιουργία. Ούτε οδηγεί σε μίσος και εκδίκηση. Αυτός που αγαπάει νιώθει ελεύθερος και θέλει και ο σύντροφός του να είναι επίσης ελεύθερος.
Σε νιώθω, σε καταλαβαίνω, σε αποδέχομαι, σε σέβομαι σημαίνει πως σε Αγαπάω.  Ακόμα και αν δεν προχωρήσει μαζί ένα ζευγάρι νιώθει ήρεμο όταν ο πρώην σύντροφός του είναι καλά και προχωράει, αν υπάρχει αγάπη.
Η ισορροπία  μεταξύ αγάπης και εξάρτησης είναι δύσκολη κάποιες φορές. Σε σφίγγω, σε καταπιέζω, σε ελέγχω, σε πνίγω, σε απορροφώ δεν σημαίνει πως σε αγαπώ, αλλά πως είμαι συναισθηματικά εξαρτημένος από σένα. Όσοι κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τον σύντροφος τους, βάζοντας τις περισσότερες φορές τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα και παρότι υποφέρουν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την σχέση στην οποία βρίσκονται , είναι συναισθηματικά εξαρτημένοι απ´τον σύντροφό τους.
Εξαρτημένος συναισθηματικά είναι αυτός που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον άλλον, που προσδιορίζει την προσωπική του ταυτότητα απ´την σχέση που κάνει και που βρίσκει νόημα και σκοπό στην ζωή του μόνο απ´τον άνθρωπο που είναι δίπλα του.
Όταν δεν αντέχεις να μείνεις μόνος και αναζητάς πάντα παρέα γιατί δεν μπορείς να ζήσεις αλλιώς, όταν το να είσαι σε σχέση είναι το σημαντικότερο πράγμα στην ζωή σου, αλλιώς δεν μπορείς να επιβιώσεις, αυτό είναι εξάρτηση.
Εξαρτημένος είναι επίσης και αυτός που αποδέχεται την εξάρτηση του άλλου, αλλά με άλλο τρόπο. Ενισχύει την εξάρτηση του συντρόφου του, την ποτίζει και την θεριεύει. Το άγχος αποχωρισμού σε κάθε σκέψη ότι θα διακοπεί η σχέση είναι επίσης στοιχείο που δείχνει ότι το άτομο έχει δημιουργήσει εξαρτητική σχέση με το άλλο πρόσωπο.
Οι σχέσεις εξάρτησης δημιουργούνται όταν οι βασικές ανάγκες για αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια δεν καλύφτηκαν στην παιδική ηλικία του ατόμου. Το εσωτερικό κενό που κουβαλάει το άτομο το οδηγεί τότε, σε μια μόνιμη αναζήτηση ασφάλειας, αγάπης και φροντίδας απ´τους άλλους.
Ο ψυχίατρος David Burns σχετικά με την αγάπη και την εξάρτηση είπε το εξής:
"Καθένας μας είναι υπεύθυνος για την συναισθηματική ισορροπία και την ευτυχία του. Όποιος δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό παρά μόνον όταν έχει ένα σύντροφο, τότε είναι καταδικασμένος να μη γνωρίσει ποτέ την ερωτική αγάπη. Το μόνο που θα γνωρίζει θα είναι η εξάρτηση, την οποία θα ονομάζει αγάπη".
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.