WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Έχω το δικαίωμα να με σέβεσαι, όχι επειδή είμαι γυναίκα, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος


25 Νοεμβρίου 2014

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν πολλές γυναίκες που δέχονται μία ή και περισσότερες μορφές βίας απ´τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους ακόμα και καθημερινά. Σε μερικές χώρες μάλιστα ,το να χτυπάει ένας άντρας μια γυναίκα θεωρείται αποδεκτό ως και φυσιολογικό και το ¨δικαίωμα¨ του άντρα να την κακοποιεί αποτελεί βαθιά πεποίθηση σε πολλές κοινωνίες. Η κακοποίηση είναι συχνότερη σε γυναίκες ηλικίας 15 εώς 54 και παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει περίπου το 6% που ομολογούν πως έχουν υποστεί κάποιο είδος βίας, ενώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε , 1 στις 5 γυναίκες υφίσταται έστω και μια φορά απ´τον σύντροφο ή τον σύζυγό της.
 Η βία μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:
•Σωματική βία: σπρώξιμο, χαστούκια, απειλή με οποιοδήποτε αντικείμενο θεωρείται όπλο, ξυλοδαρμός,δαγκώματα, οποιαδήποτε σωματική επίθεση.
•Σεξουαλική βία: ο εξαναγκασμός στο σεξ με ή χωρίς γάμο θεωρείται βιασμός.
•Οικονομική βία: όταν ο άντρας απαιτεί τον πλήρη έλεγχο των εσόδων και εξόδων της γυναίκας και την διαχείριση του μισθού της.
•Ψυχολογική βία: η πιο δύσκολη μορφή βίας να αποδειχτεί. Ο έλεγχος, η κριτική, η απομόνωση, οι απειλές, ανήκουν σ´αυτή την μορφή βίας.
Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικές με την βία στο ζευγάρι, αυτό που προκύπτει είναι ,πως οι περισσότεροι που εκδηλώνουν ή και δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας ως ενήλικες, έχουν μεγαλώσει ως παιδιά σε περιβάλλον όπου υπήρχε βία και θεωρούνταν κάτι το φυσιολογικό και συνηθισμένο. Μια γυναίκα που ως παιδί έχει δει την μητέρα της να σέβεται τον εαυτό της, να δέχεται την αγάπη του συζύγου της με σεβασμό και να επιλέγει μορφές επικοινωνίας όπως ο διάλογος, είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει σε μια σχέση που θα δέχεται σωματική βία ή όποια άλλη μορφή. Ένας άντρας που ως παιδί έβλεπε ένα ζευγάρι να αγκαλιάζετε, έναν πατέρα-πρότυπο να σέβεται το γυναικείο φύλο, είναι σχεδόν απίθανο, να προσπαθεί να επιβληθεί στην γυναίκα του μέσω της βίας. Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παρουσία κακοποίησης στην κοινωνία μας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ,όταν η γυναίκα παραμένει στην σχέση παρόλη την βία που της ασκείται απ´τον σύντροφο ή σύζυγό της, μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο που τις περισσότερες φορές καταλήγει σε δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις. Η βία δεν πρέπει να δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση , δεν έχει περιθώρια ευκαιρίας και η μόνη λύση είναι το άτομο να ζητήσει βοήθεια και στήριξη από εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικές με την κακοποίηση των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Η βία φέρνει βία και παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον μετατρέπονται σε επιθετικοί ενήλικες. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε ίδιοι με το αντίθετο φύλο και ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες υπάρχουν αρκετές θεμελειώδεις διαφορές, απ´την φύση μας. Είμαστε όμως ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε τις ίδιες ανάγκες συναισθηματικές, πνευματικές, σωματικές, σεξουαλικές και οι δυό. Διεκδικήστε αυτά που σας ανήκουν και μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Χειρότερα από μια καταπιεσμένη και γεμάτη βία ζωή δεν πρόκειται να είναι. 
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.