Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που μία φράση ή μια λέξη αρκούν για να κινητοποιήσουν τη σκέψη του και να τον προβληματίσουν. Στη δική μας περίπτωση, όλα ξεκίνησαν απ΄τη φράση "Να αρχίζεις πρώτα με αυτό που είναι σωστό κι όχι μ΄αυτό που είναι αποδεκτό".
Μια φράση που δηλώνει κάτι πολύ λογικό κι όμως τις περισσότερες φορές φαντάζει παράλογο. Μας παραπέμπει στα θεμέλια της ηθικής όπως την έγραψε ο Αριστοτέλης για τον Νικόμαχο. Αριθμεί συνολικά δέκα βιβλία και καθένα τους με τη σειρά του αποτελείται από δέκα κεφάλαια. Η αφετηρία της ηθικής του Αριστοτέλη είναι ότι στόχος του κάθε ανθρώπου είναι η ευτυχία και ότι για να φτάσει σε αυτή χρειάζεται να μελετήσει την ανθρώπινη φύση. Στο πρώτο βιβλίο καθορίζεται τι είναι αυτό στο οποίο συνίσταται η ευτυχία, με το συμπέρασμα ότι για να φτάσει κανείς σε αυτή είναι απαραίτητη η διανοητική δραστηριότητα. Δηλαδή, από την σωστή, έλλογη σκέψη θα έρθει η πράξη.
Στα βιβλία τώρα απ΄το δεύτερο μέχρι και το πέμπτο μελετώνται και αναλύονται οι ηθικές αρετές, που μπορούν να συνοψισθούν στις εξής τρεις:
- η βούληση: Όταν έχουμε συνείδηση των πράξεών μας, αποκτάμε τη δύναμη να κάνουμε το σωστό αντί αυτού που είναι αποδεκτό, καθώς λειτουργούμε με υπευθυνότητα.
- η ανδρεία: Ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι "ο ανδρείος πράττει παρά τον φόβο αλλά όχι χωρίς φόβο". Ο υπερβολικός φόβος είναι δειλία, όμως η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι απερισκεψία.
- η πραότητα: Είναι το ακριβές μέτρο όσον αφορά τις ηδονές, ειδικότερα αυτές που έχουμε κοινές με άλλα έμβια όντα: την ηδονή του φαγητού και την ερωτική ηδονή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.