WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Mία σκέψη που διαβάσαμε και μας άρεσε...


7 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που μία φράση ή μια λέξη αρκούν για να κινητοποιήσουν τη σκέψη του και να τον προβληματίσουν. Στη δική μας περίπτωση, όλα ξεκίνησαν απ΄τη φράση "Να αρχίζεις πρώτα με αυτό που είναι σωστό κι όχι μ΄αυτό που είναι αποδεκτό".

Μια φράση που δηλώνει κάτι πολύ λογικό κι όμως τις περισσότερες φορές φαντάζει παράλογο. Μας παραπέμπει στα θεμέλια της ηθικής όπως την έγραψε ο Αριστοτέλης για τον Νικόμαχο. Αριθμεί συνολικά δέκα βιβλία και καθένα τους με τη σειρά του αποτελείται από δέκα κεφάλαια. Η αφετηρία της ηθικής του Αριστοτέλη είναι ότι στόχος του κάθε ανθρώπου είναι η ευτυχία και ότι για να φτάσει σε αυτή χρειάζεται να μελετήσει την ανθρώπινη φύση. Στο πρώτο βιβλίο καθορίζεται τι είναι αυτό στο οποίο συνίσταται η ευτυχία, με το συμπέρασμα ότι για να φτάσει κανείς σε αυτή είναι απαραίτητη η διανοητική δραστηριότητα. Δηλαδή, από την σωστή, έλλογη σκέψη θα έρθει η πράξη.

Στα βιβλία τώρα απ΄το δεύτερο μέχρι και το πέμπτο μελετώνται και αναλύονται οι ηθικές αρετές, που μπορούν να συνοψισθούν στις εξής τρεις:

  • η βούληση: Όταν έχουμε συνείδηση των πράξεών μας, αποκτάμε τη δύναμη να κάνουμε το σωστό αντί αυτού που είναι αποδεκτό, καθώς λειτουργούμε με υπευθυνότητα.
  • η ανδρεία: Ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι "ο ανδρείος πράττει παρά τον φόβο αλλά όχι χωρίς φόβο". Ο υπερβολικός φόβος είναι δειλία, όμως η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι απερισκεψία.
  • η πραότητα: Είναι το ακριβές μέτρο όσον αφορά τις ηδονές, ειδικότερα αυτές που έχουμε κοινές με άλλα έμβια όντα: την ηδονή του φαγητού και την ερωτική ηδονή.
Σας αφήνουμε με "τροφή" για σκέψη! 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.