WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

8 απρόσμενα οφέλη της μουσικής


16 Μαΐου 2015

Μπορείτε να φανταστείτε έναν πολιτισμό χωρίς μουσική; Αδύνατον, θα έλεγα. Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι κάθε πολιτισμός έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική στη θρησκεία, στον διαλογισμό, στην ιατρική, στις τελετές του και στην απόλαυση της ζωής. Δείτε μερικά πολύ ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία.

Η μουσική είναι καλό για την καρδιά σας. Η μουσική, ιδιαίτερα η ζωντανή, διεγείρει και ενεργοποιεί το σώμα. Λένε ότι η μουσική είναι καλό για την ψυχή, αλλά τι γίνεται με την καρδιά; Υπάρχουν πολλά πειράματα, τα οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακά σχετικά με τα οφέλη της μουσικής κατά τη θεραπεία ασθενειών. Σε μια μελέτη που έγινε στους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, με προβλήματα στη καρδιά, παρατηρήθηκε, ότι ανάρρωσαν πιο γρήγορα εκείνοι που άκουγαν σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ για μισή ώρα κάθε μέρα. Οι ασθενείς αυτοί ήταν οι μόνοι που είχαν βελτιωμένο ρυθμό της καρδιάς και μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν καθόλου μουσική.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με την ανακούφιση του πόνου. Ασθενείς που πάσχουν από αβάσταχτους πόνους, έχουν βρει ανακούφιση ακούγοντας μουσική. Η κλασική μουσική φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή και ο Μότσαρτ ή ο Μπαχ είναι οι πλέον κατάλληλοι. Βέβαια δεν είναι όλα τα είδη ευεργετικά για την υγεία, γιατί ήχοι όπως heavy metal ή techno μπορεί να ταράξουν τους ασθενείς και να προκαλέσουν αρρυθμίες.

Η μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η μουσική στέλνει μηνύματα προς το υποσυνείδητο και μπορεί βοηθήσει με τον έλεγχο του βάρους. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να έχει περιοριστική επίδραση στο φαγητό, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.

Η μουσική βοηθά τα πρόωρα μωρά. Η Beth Israel Medical Center έχει περιθάλψει πάνω από 250 πρόωρα βρέφη με έναν ειδικό τύπο μουσικής θεραπείας. Επιλέγουν μουσική που μοιάζει με τους ήχους της μήτρας της μητέρας. Τα αποτελέσματα είναι μια έκπληξη, γιατί τα μωρά κοιμούνται καλύτερα, είναι πιο ήσυχα και έχουν λιγότερο άγχος.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συχνά υποφέρουν από μοναξιά και κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν καταλήγουν σε γηροκομεία. Η μουσική έχει βοηθήσει τους ασθενείς της νόσου του Alzheimer να επικεντρωθούν στην πραγματικότητα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές έχουν επίσης σημειώσει, ότι όσοι ηλικιωμένοι παίζουν ένα όργανο, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και συναισθηματική ευεξία, σε σχέση με όσους δεν έχουν παίξει ποτέ.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με τη μνήμη και τη μάθηση. Υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το «Μότσαρτ Effect», που έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών κολεγίου έγινε καλύτερη στα μαθηματικά, ενώ άκουγε κλασική μουσική. Μερικοί σπουδαστές θεωρούν, ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τη συγκέντρωση, ενώ άλλοι χρειάζονται ησυχία.

Ένα μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει στις κινητικές ικανότητες. Πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν κερδίσει οφέλη από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των κινήσεων και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Επίσης, ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί επωφεληθούν, όταν έχουν να μάθουν τους στίχους και τη μελωδία.

Η μουσική συμβάλει στο να αισθάνεστε λιγότερο λυπημένοι. Όσοι νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, ακούγοντας μουσική αισθάνεστε καλύτερα. Κάθε φορά λοιπόν που βλέπετε ότι είστε λυπημένοι, βάλτε το αγαπημένο σας κομμάτι και η διάθεση σας θα φτιάξει πολύ γρήγορα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.