Μια αλεπού πεινασμένη είδε πάνω σ´ένα δέντρο πλεγμένη μια κληματαριά γεμάτη χοντρόρωγα, κατακίτρινα σταφύλια. Τα ζήλεψε και πολύ επιθυμούσε να τα δοκιμάσει, μα πώς ν´ανεβεί. Οι αλεπούδες δεν είναι γατιά, να πιάνονται με τα νύχια τους και να ανεβαίνουν όπου τους αρέσει. Ωστόσο, δοκίμασε κάμποσες φορές. Πιάστηκε από δω, πιάστηκε από κει, τίποτα δεν κατάφερνε. Καθότανε μόνο κάτω, σήκωνε τα μάτια της στα σταφύλια, τα κοίταζε καλά καλά κι ο καημός τους την έτρωγε. Στα τελευταία απελπισμένη, για να παρηγορηθεί, κορόιδεψε η ίδια τον εαυτό της: -Δε βαριέσαι, δεν πειράζει, ας πάμε παρακάτω...Εξάλλου αυτά δεν τρώγονται. Αγίνωτα είναι ακόμη... Τα σταφύλια, ακούγοντάς την, μοιάζανε να την ειρωνεύονται να την περιγελούν. -Ακούς εκεί...Είμαστε, λέει, αγίνωτα!...Εμείς, κυρα-αλεπού, αγίνωτα δεν είμαστε. Γλυκά σαν το μέλι είμαστε. Μα αφού δε μας φτάνεις, τι να πεις...μας λες αγίνωτα, για να ξεγελάσεις την ανημποριά σου!...
Ο γνωστός σε όλους μας μύθος του Αισώπου, περιγράφει με παραστατικό τρόπο έναν απ´τους πιο συνηθισμένους και οικείους αμυντικούς μηχανισμούς άμυνας που διαθέτουμε, την εκλογίκευση. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, ο άνθρωπος διαθέτει τρόπους που δρουν ασυνείδητα και έχουν σκοπό να τον προστατέψουν από το άγχος και τις ενοχές που του προκαλούνται από διάφορες καταστάσεις, καθώς επίσης να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί σ´αυτές. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι αμυντικοί μηχανισμοί.
Μέσω της εκλογίκευσης χρησιμοποιούμε την λογική για να απωθήσουμε επίπονα συναισθήματα, επιθυμίες ή σκέψεις που μας προκαλούν έντονο στρες. Με λογικά επιχειρήματα προσπαθούμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι οι πράξεις, οι επιθυμίες και τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας είναι ορθά και συνεπώς παραδεκτά (διαδικασία της ´´εκλογίκευσης των ξινών σταφυλιών´´).
Παράδειγμα: "Καλύτερα που δεν με πήρανε στην θέση αυτή(ενώ την ήθελε τόσο), γιατί δεν άξιζε η αμοιβή για τις γνώσεις που διαθέτω και τελικά δεν την θέλω την δουλειά" Η εκλογίκευση εμφανίζεται επίσης και με την διαδικασία της "εκλογίκευσης των γλυκών λεμονιών" όπου ενώ έχει γίνει ένα κακό εκ των υστέρων αποφασίζουμε πως δεν ήταν και τόσο κακό. Παράδειγμα: "Καλύτερα που μου κλέψανε την τσάντα μου, είναι μια ευκαιρία να μάθω να είμαι πιο προσεκτική". Η εκλογίκευση είναι ωφέλιμη και χρήσιμη, κυρίως σε περιόδους κρίσιμες, αφού μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ.Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημά της.
Η συχνή χρήση της όμως και η εκλογίκευση των πάντων, κρύβουν και μια παγίδα.. Να μην μπορέσουμε να δούμε την προσωπική μας ευθύνη και να εξελίξουμε τον εαυτό μας. Τα άτομα μάλιστα που είναι ευφυή και δημιουργικά φτιάχνουν πιο καλές εκλογικεύσεις. Είναι αναγκαίο να παραδεχτούμε τι κάναμε και πού ευθυνόμαστε και δεν πήγαν όπως θέλαμε τα πράγματα, δεν μείναμε στην θέση εργασίας που τόσο είχαμε ανάγκη, δεν κρατήσαμε την σχέση που τόσο θέλαμε, δεν κάνουμε παρέα με τον φίλο που τόσο αγαπούσαμε. Αρκεί να το κάνουμε όταν αντέχουμε! © 2015 Microsoft Terms Privacy & cookies Developers English (United States)
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.