Ο θυμός είναι ένα απ´τα πιο παρεξηγημένα συναισθήματα. Ανήκει στα δευτερογενή συναισθήματα ως αποτέλεσμα φόβου ή θλίψης που δεν αποδεχόμαστε τις περισσότερες φορές.
Δεν είναι αποδεκτός κοινωνικά και διαπροσωπικά, γι'αυτό πολλοί άνθρωποι δεν τον εκφράζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον καταπιέζουν και να τον εσωτερικεύουν σε μορφή ψυχοσωματικών πολλές φορές και εσωτερικής έντασης ή να τον εκφράζουν με μεγάλη έκρηξη καθυστερημένα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μας βοηθάει να εκτονωθούμε, να οριοθετηθούμε στις σχέσεις μας και να κινητοποιηθούμε σε διάφορους τομείς. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τον βιώνει.
Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που τον εκφράζουν με επιθετικό τρόπο ή αρκετά συχνά είναι θυμωμένοι και δυσκολεύονται να τον διαχειριστούν. Εκφράζουν τον θυμό πολύ άγαρμπα με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους εαυτούς τους, αλλά και να δημιουργούν παρεξηγήσεις και καβγάδες. Δεν είναι λοιπόν αναγκαίο μόνο να μπορούμε να εκφράσουμε τον θυμό μας, αλλά και να μπορούμε να τον διαχειριστούμε με τον καταλληλότερο τρόπο.
Όταν λοιπόν αρχίσουμε να "πιάνουμε" τον εαυτό μας να θυμώνει και να αρχίζει να χάνει τον έλεγχο, τότε αρχικά, το καλύτερο είναι να πάρουμε τον χρόνο μας και να μην μπούμε να λύσουμε το ζήτημα που μας δημιουργεί θυμό εν θερμώ. Να αποστασιοποιηθούμε, να ανασυγκροτήσουμε τις σκέψεις μας και να επιστρέψουμε να λύσουμε αυτό που μας απασχολεί σε μια άλλη στιγμή που θα είμαστε πιο χαλαροί. Αμέσως μετά θα πρέπει να χαλαρώσουμε τον εαυτό μας. Θα μας βοηθήσει πολύ να φέρουμε στο μυαλό μας μια χαλαρωτική εικόνα, να κάνουμε διαλογισμό, άσκηση, να πάμε μια βόλτα στην θάλασσα ή οτιδήποτε μας προκαλεί ευφορία και εκτόνωση. Αφού καταφέρουμε να χαλαρώσουμε, είναι βοηθητικό να εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις που κάναμε πριν φτάσουμε να θυμώσουμε, να ανακαλύψουμε τι κρύβεται από πίσω απ´τον θυμό μας δηλαδή. Πολλές φορές τα αίτια του θυμού δεν είναι φανερά, μπορεί να έχουμε νιώσει αρχικά φόβο για κάτι ή άγχος, ακόμα και να μας έχουν διακινηθεί ελλείψεις της πρώιμης παιδικής μας ηλικίας ή τραύματα (σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη).
Επίσης, θυμό μπορεί να έχουμε όταν νιώθουμε έντονο άγχος και πίεση καθημερινά. Γι' αυτό στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας αποσυμπιέζουν και που μας μειώνουν το stress. Κάποια από αυτά είναι η σωματική άσκηση, ο ελεύθερος χρόνος με κάποιον φίλο που μπορούμε να μιλήσουμε, ο διαλογισμός, το να εστιαζόμαστε στον εαυτό μας όταν θέλουμε να εκφράσουμε κάτι που μας ενοχλεί στον άλλον και όχι να τον κατηγορούμε, γιατί έτσι το πιο πιθανόν είναι να αντιδράσει.
Παράδειγμα: Αντί να πούμε: "Είσαι τσαπατσούλης, πάλι λέρωσες το πάτωμα" μπορούμε να πούμε: "Νιώθω ότι δεν με νοιάζεσαι όταν λερώνεις το πάτωμα".
Αν καταφέρετε έστω και ένα από αυτά να κάνετε κάθε φορά που σας κυριεύει ο θυμός, τότε θα δείτε αμέσως αλλαγή στην ζωή σας!
Και όπως πολύ σωστά είπε ο Αριστοτέλης: "Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στον βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός, κι ούτε είναι εύκολο πράγμα".
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.