WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η αξία της αυτοεκτίμησης


18 Αυγούστου 2015

0f8cab6f2d55df1ccb6394f9bfc75592καθετα.jpg

Μήπως κάποιες από τις παρακάτω φράσεις σας φαίνονται γνωστές; "Είμαι πολύ ψηλή". "Είμαι πολύ κοντή". "Μακάρι να ήμουν πιο αδύνατη". "Μακάρι να ήμουν πιο ψηλή/ να είχα μακρύτερα πόδια/ να είχα σγουρά μαλλιά". Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτείτε την εικόνα σας, αλλά αν έχετε κολλήσει στα αρνητικά, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να έχετε αυτοπεποίθηση και να εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Γιατί όμως η αυτοεκτίμηση είναι σημαντική;

Η αυτοεκτίμηση αφορά την αίσθηση που έχετε για τον εαυτό σας και πόσο αξίζετε. Η αυτοεκτίμηση είναι σημαντική, γιατί μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία αλλά και τον τρόπο που σας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση συνήθως αισθάνονται, ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο της ζωής τους και γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους. Αν για παράδειγμα δεν νιώθετε ότι είστε ελκυστικές, το εκπέμπετε και στους γύρω σας, ενώ αν έχετε αυτοπεποίθηση, αντικατοπτρίζεται και στα μάτια των υπόλοιπων ανθρώπων.

Από τι επηρεάζεται η αυτοεκτίμηση;

Μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται με τον αυτοσεβασμό τους και την εικόνα του σώματος τους μόλις αρχίζουν την εφηβεία και αυτό συμβαίνει γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο το σώμα περνάει από πολλές αλλαγές. Επίσης, πολλοί έφηβοι αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους φίλους τους και κάποιες φορές με τα διάσημα πρόσωπα. Και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνονται οι έφηβοι για το σώμα τους.

Η οικογένεια είναι ένας άλλος παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Μερικοί γονείς επικεντρώνονται υπερβολικά με την εξωτερική εμφάνιση των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουν το σώμα τους. Επίσης, κάποιοι επικρίνουν τα παιδιά τους, λέγοντας τους ότι αυτό που φοράνε δεν είναι καθόλου ωραίο ή ότι τα μαλλιά τους είναι χάλια, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αυτοεκτίμηση τους, ιδίως αν είναι και λίγο πιο ευαίσθητα.

Υγιή αυτοεκτίμηση

Εάν έχετε μια θετική εικόνα του σώματος σας, τότε γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει πουθενά το ιδανικό και το τέλειο και έτσι μπορείτε να αποκτήσετε μια υγιής σχέση με τον εαυτό σας και τους φίλους σας. Επίσης, μια αισιόδοξη στάση μπορεί να βοηθήσει, ώστε να αναπτύξετε μια ισχυρή αυτοεκτίμηση και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Μερικοί από εσάς μπορεί να πιστεύετε, ότι πρέπει να αλλάξετε την εμφάνιση σας. Αλλά, στη πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται, είναι να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και να αποκτήσετε μια πιο θετική στάση. Εξάλλου ο καθένας, ακόμα και εκείνοι που φαινομενικά είναι τέλειοι, θέλει κάτι να αλλάξει πάνω του, αλλά δεν μπορεί και πρέπει να το αποδεχτεί. Κάθε φορά που νιώθετε άσκημα, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας, ότι οι πραγματικοί άνθρωποι δεν είναι τέλειοι και οι τέλειοι άνθρωποι δεν είναι πραγματικοί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.