WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Sigmund Freud: 6+1 ενδιαφέροντα facts του πατέρα της ψυχανάλυσης


6 Μαΐου 2016

Το doodle σήμερα είναι αφιερωμένο στον Sigmund Freud και την 160η επέτειο από τη γέννησή του. Ο  γεννημένος στις 6 Μαΐου του 1856 Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ού αιώνα που προσδιόρισε και μελέτησε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

Ποια ήταν όμως τα Top facts της δικής του ζωής ή αλλιώς όλα όσα δεν ξέρουμε για τον παππού Sigmund;

  • Αν και είχε τη φήμη -και όχι αδίκως- του μισογύνη, ερωτεύτηκε παράφορα τη Martha Bernays και λέγεται πως για χάρη της στράφηκε προς την ιατρική, ενώ το αρχικό του ενδιαφέρον ήταν η ζωολογία. Θέλοντας να κερδίσει χρήματα για να κάνει οικογένεια μαζί της, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιατρική ως πιο προσοδοφόρο επάγγελμα.
  • Τέσσερεις από τις πέντε αδελφές του πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Sigmund Freud διώχθηκε από τους Ναζί όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Αυστρία τον Μάρτιο του 1938. Όμως ένας Ναζί, ο Anton Sauerwald, έμελλε να του σώσει τη ζωή όταν δρομολόγησε την διαφυγή τόσο τη δική του, όσο και άλλων 16 μελών της οικογένειάς του χάρη στην εκτίμηση που έτρεφε προς το πρόσωπό του.
  • Ο Freud ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη. Μετά την πρώτη του δοκιμή, ενθουσιάστηκε και άρχισε να κάνει συχνή χρήση, με σκοπό να μελετήσει την επίδρασή της στον οργανισμό και στην ψυχοσύνθεσή του. Τα κίνητρά του θεωρητικά ήταν ιατρικά, μα ο ίδιος έγινε φανατικός χρήστης και μάλιστα έγραψε και τη μελέτη με τίτλο Über Coca (On Coca) τον Ιούλιο του 1884.
  • Μπορεί τα γερμανικά να ήταν η μητρική του γλώσσα και ως Εβραίος να έμαθε και εβραϊκά μέσα στο σπίτι, μα έμαθε άλλες έξι γλώσσες άπταιστα μέχρι τα 30 του.
  • Ήταν τρομερά προληπτικός και είχε εμμονή με τους αριθμούς. Μάλιστα θεωρούσε πως οι αριθμοί 23 & 28 ήταν μαγικοί και πίστευε πως στα 51 του θα πεθάνει.
  • Ο Freud ήταν φανατικός καπνιστής τσιγάρων και πούρων. Το 1923 διαγνώστηκε με καρκινώδη όγκο στη δεξιά πλευρά του ουρανίσκου και υποβλήθηκε σε 33 χειρουργικές επεμβάσεις. Σωματικά άρρωστος και ταλαιπωρημένος από την άνοδο αντισημιτικών ιδεών, αυτοκτόνησε 22 ημέρες μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα με τη βοήθεια της κόρης του, Άννας. Έκανε ένεση μορφίνης στον εαυτό του, πέφτοντας σε κώμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.
  • Η τέφρα του φυλάσσεται μέσα σε μια ελληνική υδρία του 4ου π.Χ. αι. σε κοιμητήριο του Λονδίνου και μάλιστα μαζί με αυτή της γυναίκας του, Martha.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.