WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είμαι 35 χρονών και δεν θέλω να κάνω παιδιά. Θα ζήσω;


ΝΙΚΗ ΧΑΓΙΑ

11 Ιανουαρίου 2017

childfree.jpg

Μία τέτοια συμπεριφορά μοιάζει με δίνη. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς αυτή τη συμπεριφορά και δημιουργούμε ένα μοτίβο, από το οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Μονάχα αν παραδεχτούμε αυτή μας την έλλειψη, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας. Πρώτα θα πρέπει να βρούμε την αγάπη μέσα μας και μετά στους άλλους. Κανένας δεν θα υπάρξει ιδανικότερο άλλο μας μισό από εμάς τις ίδιες και κανένας δεν θα μας ολοκληρώσει περισσότερο από τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Γι αυτό και ακριβώς το λόγο στην άποψη που επικρατεί και λέει ότι μία γυναίκα ολοκληρώνεται όταν γίνει μητέρα, είμαι "no no". Θεωρώ πως αν περιμένει να γίνει μητέρα για να ολοκληρωθεί, εχει χάσει το παιχνίδι της ζωής. Της δικής της ζωής. Ένα παιδί δεν φέρνει την ευτυχία. Αν την έφερνε δεν θα υπήρχαν τόσα παιδιά χωρισμένων γονιών. Την ευτυχία τη φέρνουμε εμείς". 

Δεν περίμενε αυτή μου την απάντηση η οικογενειακή φίλη που με ρώτησε πότε θα κάνω κάποιο παιδάκι και η απάντηση "μάλλον ποτέ" δεν της αρκούσε, γιατί αν της αρκούσε δεν θα μου έλεγε πως "η γυναίκα ολοκληρώνεται όταν γίνει μητέρα. Αυτή είναι η φύση μας". 

Αν και φτάσαμε στο 2017 και οι γυναίκες έχουν πάει στο διάστημα, κυβερνούν χώρες, διοικούν εταιρείες, σώζουν ζωές, παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει η άποψη πως σκοπός της γυναίκας είναι να γίνει μάνα, μητέρα, μαμά. Λάθος. Το να βάζεις την προσωπική σου ευτυχία πάνω από το ενδεχόμενο απόκτησης απογόνου δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Είναι τίμιο και θέλει και κότσια να το παραδεχθείς. Κότσια, γιατι αν και υποτίθεται ζούμε σε μία φιλελεύθερη κοινωνία, παρόλα αυτά οι γυναίκες που λένε ανοιχτά πως θέλουν να είναι childfree δέχονται ουκ ολίγα σχόλια γι αυτή τους την επιλογή (πράγμα βέβαια παράδοξο, καθώς ουδέποτε έχω ακούσει να σχολιάζεται κάποιος άντρας για την ίδια επιλογή). Όποιοι και αν είναι οι λόγοι τους - είτε είναι οικονομικοί, είτε σχετίζονται με την υγεία ή με τον τρόπο ζωής, ή απλά ποτέ δεν τους έχει ξυπνήσει το μητρικό ένστικτο - αξίζει να σημειώσουμε ότι εξακολουθούν να ρωτούνται γι αυτή τους την απόφαση και συχνά άκουνε και το υπέροχο "θα άλλάξεις γνώμη... τώρα τα λες αυτά" ή το καταπληκτικό "θα το μετανιώσεις όταν μεγαλώσεις".

Δυστυχώς δεν έχουμε κάποια μαγική σφαίρα που να μας δείχνει το μέλλον, ώστε να ξέρουμε αν αυτές οι προειδοποιήσεις θα βγουν αληθινές, αλλά σίγουρα έχουμε το δικαίωμα της επιλογής και την ελευθερία του λόγου (Βολταίρος - τα μάθαμε και στο σχολείο).

Με αυτό το κείμενο δεν θέλω λοιπον να αναφέρω τους 10 λόγους για τους οποίους δεν θέλω να γίνω μητέρα (λυπάμαι αν σας το χάλασα), αλλά θέλω να ζητήσω να με αφήσετε να λέω ελεύθερα την άποψη μου. Εγώ και μερικές ακόμα χιλιάδες (μπορεί και εκατομμύρια) γυναίκες στον πλανήτη.   

Ειναι το δικό μας σώμα και η δική μας ζωή. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.