Σύφιλη: Η αύξηση στην Ευρώπη και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
20 Ιανουαρίου 2017
Τα αρχικά συμπτώματα της σύφιλης δεν είναι εμφανή, γεγονός που καθιστά δύσκολη υπόθεση την έγκαιρε διάγνωση, εφόσον δεν γίνεται τακτικός έλεγχος. Αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να αυξήσει τον κίνδυνο για τον ιό HIV. Το κλειδί για την πρόληψη είναι το ασφαλές σεξ. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε μερικά βασικά για αυτή τη νόσο, η οποία ήρθε και πάλι στην επιφάνεια.
Τι είναι η σύφιλη;
Είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από δέκα έως 90 ημέρες. Αρχικά εκδηλώνεται με μικρές πληγές στα γεννητικά όργανα αλλά και σε άλλα σημεία και ο κύριος τρόπος εξάπλωσης είναι η επαφή. Στα πρώτα στάδια, η νόσος θεραπεύεται εύκολα, αν όμως δεν την καταλάβουμε τότε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το CDC σημειώνει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο στο έμβρυο και να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα στάδια. Στο πρώτο στάδιο εμφανίζονται ανώδυνες μικρές πληγές, στα σημεία που έχουν εκτεθεί από τα βακτήρια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν πληγές σε αυτό το στάδιο.
Στο δεύτερο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα. Τα οποία έχουν κόκκινο ή καφετί χρώμα σε σχήμα κηλίδας και ξεκινάνε στα γεννητικά όργανα, αλλά στη συνέχεια εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές τους σώματος. Τα εξανθήματα δεν προκαλούν φαγούρα και μπορεί να είναι τόσο μικρά ώστε να μην τα προσέξετε. Στη συνέχεια όμως εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, φλεγμονή στους λεμφαδένες, πυρετό, πονόλαιμο και κόπωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα μέχρι και το τελικό στάδιο της νόσου γι αυτό και μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο γιατρός θα σας εξετάσει ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει πραγματικά σύφιλη. Και στη συνέχεια χορηγούνται αντιβιοτικά. Η δοσολογία και ο τρόπος χρήσης εξαρτώνται από το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής. Αν κάποιος έχει σύφιλη πάνω από ένα χρόνο, μπορεί να χρειαστεί να λάβει περισσότερες από μια δόση αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ασφαλές σεξ μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης, για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά το προφυλακτικό, κυρίως αν δεν είστε σε μονογαμική σχέση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.