WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αυτό είναι τo νέο επικίνδυνο "sex trend"


Αφροδίτη Σακκά

9 Μαΐου 2017

stealthing.jpg

Στην αναφορά της στο Columbia Journal of Gender and Law, η Brodsky αποκαλεί το stealthing παραπλήσιο του βιασμού -και όχι χωρίς λόγο. Είναι μία επικίνδυνη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης που παραβιάζει ακόμα και τους πιο βασικούς ορισμούς της συναίνεσης.

Είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε πως όταν δίνουμε (ή δεν δίνουμε) τη συναίνεσή μας, εμείς ορίζουμε τα όρια του τι σημαίνει αυτή. 

Το ότι μπορεί να συναινέσουμε στο να υπάρξει σεξουαλική επαφή με κάποιον με τη χρήση προφυλακτικού, δεν σημαίνει πως συναινούμε και στη σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό. Μπορεί να δώσουμε την άδειά μας για μία σεξουαλική πράξη, με την οποία είμαστε άνετοι εκείνη τη στιγμή, όταν όμως ο άλλος άνθρωπος ξεπερνάει τα όρια και προχωρά σε κάτι άλλο, τότε έχει παραβιάσει τη συναίνεσή μας.

Επίσης, το γεγονός πως έχουμε συναινέσει σε κάτι μία φορά, δεν σημαίνει πως πρέπει να συναινέσουμε ξανά. Η συναίνεση ξεκινά όταν δίνεται και σταματά όταν παίρνεται πίσω. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη και να πάρουν πίσω τη συναίνεσή τους, οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πράξης.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που κάποιος δεν θα ένιωθε άνετα να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη.

Για αρχή, τα προφυλακτικά μας προστατεύουν από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη, το να αναγκαστεί να το κάνει είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό. Συγχρόνως, υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Είτε αυτό οφείλεται σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, είτε σε θέματα εμπιστοσύνης, είναι δικαίωμά του και ο άνθρωπος με τον οποίο βρίσκεται οφείλει να το σεβαστεί.

Το "stealthing", λοιπόν, αποτελεί μία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Αν έχει δοθεί συναίνεση για σεξουαλική πράξη με τη χρήση προφυλακτικού και το προφυλακτικό απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια, τότε η συναίνεση παραβιάζεται και αποτελεί πλέον παρενόχληση.

 

Αν έχετε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας ή ξέρετε κάποιον που έχει, μπορείτε να καλέσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο 15900 ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα womensos.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.