WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε. Ο life coach εξηγεί


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

18 Ιουλίου 2017

pexels-photo-492119.jpeg

Όταν κάνουμε κάτι για πρώτη φορά, δημιουργούμε μία νευρική σύναψη, ένα λεπτό νευρικό νήμα που μας επιτρέπει την μελλοντική πρόσβαση σε ένα συναίσθημα ή μία συμπεριφορά. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεται μία συμπεριφορά, προσθέτουμε άλλο ένα νήμα στη νευρική σύναψη. Έτσι η σύναψη ενισχύεται. Με αρκετές επαναλήψεις και αρκετή συναισθηματική ένταση, μπορούμε να προσθέσουμε πολλά νήματα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τη δύναμη αυτού του συναισθηματικού ή συμπεριφορικού μοτίβου, μέχρι να δημιουργήσουμε τελικά μία «κεντρική γραμμή» που συνδέεται με το συγκεκριμένο συναίσθημα ή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτός ο νευροσυσχετισμός αποτελεί βιολογική πραγματικότητα – συμβαίνει σε υλικό επίπεδο.  Γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας να αλλάξουμε χρησιμοποιώντας τη λογική μας είναι συνήθως αναποτελεσματικές. Οι νευροσυσχετισμοί αυτοί αποτελούν εργαλεία επιβίωσης και αποτυπώνονται στο νευρικό μας σύστημα με τη μορφή νευρικών συνάψεων και όχι άυλων, νοερών «αναμνήσεων». Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί στο παρελθόν να δυσκολευτήκατε να αλλάξετε κάποιο συναισθηματικό ή συμπεριφορικό μοτίβο. Δεν είχατε απλώς μία «συνήθεια», αλλά είχατε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών νευροσυσχετισμών στο νευρικό σας σύστημα.

«Δεν αρκεί να έχει κανείς ικανό μυαλό. Το παν είναι να το χρησιμοποιεί σωστά»  -Καρτέσιος

Το σύστημα λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου αποτελείται από 5 στοιχεία:

  1. Τις Πυρηνικές Πεποιθήσεις μας και τους Υποσυνείδητους Κανόνες μας.
  2. Τις Αξίες της Ζωής μας.
  3. Τις Εμπειρικές Αναφορές μας.
  4. Τις Συνήθεις Ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας.
  5. Τις Συναισθηματικές Καταστάσεις που βιώνουμε κάθε στιγμή.

Η σχέση συνέργιας μεταξύ των 5 αυτών στοιχείων ασκεί μία δύναμη που μας παρακινεί ή μας αποτρέπει να δράσουμε, μας προκαλεί προσμονή ή ανησυχία για το μέλλον, μας κάνει να νιώθουμε αγάπη ή απόρριψη και υπαγορεύει το επίπεδο της επιτυχίας και της ευτυχίας μας. Εξηγεί γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε και γιατί δεν κάνουμε κάποια πράγματα που θα έπρεπε.

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.