WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ο life coach μας μιλάει για τον φόβο και πώς να τον αντιμετωπίσουμε


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

17 Οκτωβρίου 2017

pexels-photo-267684.jpeg

Τον φόβο μπορούμε απλά να τον διαχειριστούμε. Για παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και άλλοι μεγάλοι στρατιωτικοί Ηγέτες, δεν σήμαινε ότι δεν φοβόντουσαν στη μάχη. Φυσικά και φοβόντουσαν. Επειδή όμως έκαναν συνέχεια αυτό που φοβόντουσαν, συνήθιζαν τον φόβο. Γι’ αυτό και σε αρκετά σεμινάρια Αυτοβελτίωσης θα έχετε ακούσει να λένε:  «Κάνε αυτό που φοβάσαι»… «Κάνε τον φόβο συνήθεια».

Αν κάνεις στη ζωή σου συνέχεια αυτό που φοβάσαι, στο τέλος θα το συνηθίσεις. Γίνεται ένα με σένα. Ο φόβος θα γίνει όπως η σκιά σου. Θα σε ακολουθεί παντού, αλλά εσύ δεν θα του δίνεις σημασία.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ο φόβος είναι ενέργεια. Ας το παρομοιάσουμε με ένα τέρας το οποίο στην ουσία εμείς το ταίζουμε με τις σκέψεις μας.

Τώρα ας εξετάσουμε πότε δημιουργείται ο φόβος;

  1. Ο φόβος δημιουργείται όταν στο παρελθόν είχαμε μία βιωματική εμπειρία, που κρίναμε ως άσχημη και φοβόμαστε μήπως την ξαναζήσουμε στο μέλλον.
  2. Η δεύτερη περίπτωση είναι, δίχως να μας έχει συμβεί κάποια δυσάρεστη εμπειρία, να φαντασιωνόμαστε ένα άσχημο σενάριο που πιθανολογούμε ότι θα συμβεί στο μέλλον. Δηλαδή το δημιουργεί το μυαλό μας.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που εμείς φοβόμαστε, δεν υφίσταται στο παρόν.

Και κατά 95%, να ξέρετε ότι οι φόβοι μας δεν επαληθεύονται. Αν όμως εστιάσουμε εμμονικά σε έναν φόβο μας, τότε είναι πολύ πιθανόν να προσελκύσουμε αυτό που φοβόμαστε, επειδή ακριβώς εστιάσαμε σε αυτό διοχετεύοντας όλη μας την ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να προσέχουμε που εστιάζουμε την ενέργεια μας, διότι το μυαλό μας έχει τεράστια δύναμη.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας για να νικήσουμε τον φόβο, είναι ο διαλογισμός. Με διάφορες τεχνικές διαλογισμού έχουμε τη δυνατότητα να εστιάζουμε στο παρόν και να γινόμαστε όλο και πιο συνειδητοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό που είναι λοιπόν πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τα  εξής για τον φόβο:

  1. Από πού προέρχεται;
  2. Πότε μας συμβαίνει;
  3. Ποιος τον ταίζει;
  4. Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του φόβου, είναι το comfort zone, η ζώνη άνεσης. Κάθε αλλαγή που καλούμαστε να κάνουμε, το μυαλό μας την έχει συνδέσει με πόνο και άρα αντιστέκεται σε αυτήν. Αν συνειδητοποιήσουμε όμως το τίμημα που πληρώνουμε μένοντας σε αυτήν ζώνη βολικότητας, τότε θα κινητοποιηθούμε να αφήσουμε την «ασφάλεια» του λιμανιού και θα βγούμε στο πέλαγος να αναζητήσουμε την περιπέτεια απολαμβάνοντας συναρπαστικές εμπειρίες σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που λέγεται  ζωή.

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.