WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού όταν αυνανίζονται


23 Μαΐου 2019

alexandra-gorn-471463-unsplash.jpg

Ας υποθέσουμε πως θέλετε να χαλαρώσετε. Ανάβετε ένα κερί, σβήνετε τα φώτα και επιλέγετε το σεξουαλικό παιχνίδι της επιλογής σας, είτε πρόκειται για δονητή, είτε απλά για το χέρι σας. Και τότε ξεκινάτε να αυτοικναοποιήστε, αλλά ξαφνικά παθαίνετε πανικό και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, νιώθετε τρομοκρατημένοι και σταματάτε. Βρίσκεστε στη μέση της επίθεσης πανικού. Τι πρέπει να κάνετε;

Διαβάστε εδώ: 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι

Υπάρχουν διάφοροι προσωπικοί λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή την κρίση, όπως είναι μια τραυματική εμπειρία. Εάν έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν, το σώμα σας μπορεί να μην αισθάνεται ασφαλές, ακόμα και όταν αγγίζετε τον εαυτό σας.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές πανικό και κάποιες άλλες φορές όχι. Αλλά αν συμβεί σε σας και δεν έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να έχετε ιστορικό σεξουαλικής ντροπής ή να νιώθετε έντονο στρες, το οποίο εκδηλώνεται τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ψέματα

Ο Sudeepta Varma , ένας καθηγητής ψυχιατρικής στο ιατρικό κέντρο NYU Langone και ένας γνωστικός θεραπευτής συμπεριφοράς υποστηρίζουν πως ένας καθυστερημένος οργασμός μπορεί να προκαλέσει άγχος. Όταν δηλαδή περιμένετε τον οργασμό και δεν τον βιώνετε, οδηγείστε σε απογοήτευση και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Συνήθως, όταν κάποιος πάσχει από πανικό, τα σωματικά συμπτώματα - όπως δύσπνοια, εφίδρωση, και αυξημένος καρδιακός ρυθμός – σηματοδοτούν  την έναρξη της κρίσης. Όμως αυτά τα συμπτώματα ενώ δεν είναι επικίνδυνα, πολλές φορές προκαλούν άσκημες σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να εντείνουν τα συναισθήματα άγχους, εντείνοντας τον πανικό. Επίσης μερικές φορές το σώμα σας παρερμηνεύει τον αυνανισμό και τη διέγερση με τα σημάδια κρίσης πανικού και έτσι ενεργοποιούνται τα συστήματα άμυνας του σώματος.

Διαβάστε εδώ: Οι παντρεμένοι άντρες δεν έχουν φίλους και όλο το συναισθηματικό βάρος πέφτει στις γυναίκες

Πώς μπορεί να βοηθήσει η  γνωστική συμπεριφορική θεραπεία;

Είναι σημαντικό όταν μιλάμε για επιθέσεις πανικού να ζητάτε βοήθεια από ειδικούς. Η  γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εκείνους που νιώθουν άγχος για τον αυνανισμό. Μπορείτε να αποσυμπιέσετε τα συναισθήματα της ντροπής και του φόβου που σχετίζονται με το σεξ ή / και τον αυνανισμό και να αναπτύξετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης πανικού κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Αντιμετωπίζοντας το υποκείμενο άγχος, μπορείτε επίσης να εργαστείτε για τη διαχείριση του στην καθημερινή σας ζωή. Η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια και η εξοικείωση είναι απαραίτητα για τη μείωση του άγχους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για κρίσεις πανικού.

Εκτός από τη γνωστική θεραπεία, πρέπει να κάνετε μια πρακτική σύνδεσης με το δικό σας σώμα, με μεθόδους που δεν είναι σεξουαλικές. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την εκτέλεση ενός ωραίου λουτρού, τη χαλάρωση των μυών σας, να πάρετε λίγες βαθιές αναπνοές ή να κάνετε διαλογισμό, έχοντας σαν στόχο να νιώθετε άνετα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.