WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Κι όμως δεν είναι όλοι οι οργασμοί ευχάριστοι


23 Οκτωβρίου 2019

Κι όμως δεν είναι όλοι οι οργασμοί ευχάριστοι

Συχνά μιλάμε για οργασμούς με την παραδοχή ότι είναι πάντα ευχάριστοι και επιθυμητοί, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Archives of Sexual Behavior ανέλυσε 726 άτομα και διαπίστωσε ότι περίπου το 55% των γυναικών είχαν «κακό οργασμό». Οι περισσότερες ένιωσαν επώδυνους οργασμούς και πολλοί είχαν μέχρι και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική τους υγεία και σχέσεις.

Ναι, μερικοί οργασμοί μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε άσκημα. Οι κακοί οργασμοί που περιγράφονται στη μελέτη συνέβησαν σε περιπτώσεις που το άτομο έκανε συναινετικό σεξ αλλά επίσης όταν εξαναγκάστηκε να κάνει σεξ ή όταν ένιωσε ότι πιέστηκε να έχει έναν οργασμό όταν δεν ήθελε να έχει.

Η φυσική διέγερση είναι μερικές φορές αρκετή για να προκαλέσει φυσιολογική απάντηση οργασμού, ακόμη και σε καταστάσεις όπου η αρνητική επίπτωση είναι υψηλή και η ψυχολογική και σωματική διέγερση και η επιθυμία απουσιάζουν. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν οργασμό σε κάθε είδους μη-σεξουαλικών καταστάσεων, από την άσκηση μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών σας. Ορισμένοι επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης έχουν βιώσει οργασμούς κατά τη διάρκεια της δυσάρεστης εμπειρίας, καταδεικνύοντας σαφώς πως ορισμένοι οργασμοί μπορεί να είναι τελείως ανεπιθύμητοι. Μερικοί άνθρωποι στην παρούσα μελέτη περιέγραψαν τους κακούς οργασμούς ως αποκλειστικά φυσική απάντηση χωρίς να είναι ευχάριστοι. 
Ακόμη και όταν κάποιος πιέζει τον εαυτό τους να έχει οργασμό, μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία και να καταλήξει σε κάτι πολύ δυσάρεστο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες μπορούν να έχουν αυτή την εμπειρία: Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται πιεσμένες για να φτάσουν σε οργασμό, με σκοπό να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των αντρών και να τους κάνουν να αισθάνονται σεξουαλικά ολοκληρωμένους. Οι άντρες περιγράφουν την αίσθηση πίεσης στον οργασμό κάθε φορά που κάνουν σεξ για να αποφύγουν τα συναισθήματα αμηχανίας και αποτυχίας.  

Η ύπαρξη ενός οργασμού με αίσθηση πίεσης μπορεί να είναι θετική για μερικούς ανθρώπους επειδή ανακουφίζει από το στρες, αλλά θα μπορούσε να κάνει όλη την εμπειρία αγχωτική, απογοητευτική ή αρνητική.

Οι οργασμοί μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα, όμως δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει πάντα. Έχοντας έναν οργασμό δεν σημαίνει ότι η εμπειρία ήταν ευχάριστη. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι το σώμα σας είχε μια φυσική απάντηση σε ένα ορισμένο σύνολο ερεθισμάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.