WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Transexual, Queer, Cisgender : Το «αλφαβητάρι» του σεξουαλικού προσανατολισμού


The Jennettes

29 Νοεμβρίου 2019

Transexual, Queer, Cisgender : Το «αλφαβητάρι» του σεξουαλικού προσανατολισμού

Το ΄90 πολλές μορφές σεξουαλικής αντίληψης γύρω από τη σεξουαλικότητα, δηλαδή την ταυτότητα του φύλου, δημιούργησαν και στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία, πολλά ερωτηματικά, αν τα φύλα είναι όντως δύο ή αν έχουν το δικαίωμα να διαμορφώσουν αποκλίσεις ή παρεκκλίσεις συμπεριφορών, που να θεωρούνται αποδεκτές από το σύνολο και υγιείς.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και ένα λεξικό όρων για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, το οποίο είναι χρήσιμο για όλους μας, καθώς η κατανόηση των όρων και η ορθή χρήση τους, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.  

Transexual: Εκείνος ο οποίος δυσφορεί με το φύλο του και θέλει να το αλλάξει. Ένα αγόρι ή ένα κορίτσι που από μικρή ηλικία, δυσφορεί με αυτό που φαίνεται. Είναι ένας όρος, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Queer: Ένας ακαδημαϊκός όρος που συμπεριλαμβάνει άτομα, που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender - περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άνδρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα. Είναι εκείνοι που έχουν αλλοιώσει τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και δημιουργούν το το αίσθημα ότι δεν ανήκουν σε κανένα φύλο.

Travesti: Ο άντρας που θέλει να ντύνεται γυναίκα, που δεν θέλει να αλλάξει το φύλο του, αλλά υποδύεται τον ρόλο της γυναίκας.

Asexual: Η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα ταυτοτήτων που αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν λίγη ή καθόλου σεξουαλική έλξη. Παντρεύονται κάνουν ένα παιδί και μετά, το πιθανότερο, χωρίζουν.

Cisgender: Είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα άτομα που δεν είναι τρανς. Χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που το ετεροφυλόφιλος χρησιμοποιείται για το άτομο που δεν είναι ομοφυλόφιλο.

Pansexual: Είναι τα άτομα που αναζητούν σεξουαλικές επαφές χωρίς κορεσμό, που έχουν εμμονή με το σεξ και δεν ικανοποιούνται εύκολα. Επιθυμούν άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Bisexual: Ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/JeffreeStar

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.