WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων που εμφανίζεται και στα δύο φύλα


5 Φεβρουαρίου 2020

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων που εμφανίζεται και στα δύο φύλα

Ίσως να πιστεύετε ότι η ύπαρξη μιας συνεχούς διέγερσης των γεννητικών οργάνων να είναι αρκετά ευχάριστη, αλλά για τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων (RGS) η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Ο όρος σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα επίμονης διέγερσης που δεν συνοδεύεται από ερωτική επιθυμία. Και όπως καταλαβαίνετε τα συμπτώματα δεν είναι αυτά που θέλετε όταν βρίσκεστε σε σεξουαλική επιθυμία, γιατί συχνά νιώθετε πόνο, μούδιασμα, ανησυχία ή αίσθηση καψίματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορεί να επιδεινωθούν όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το RGS είναι εξαιρετικά σπάνιο και εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% των γυναικών σε όλο τον κόσμο και πολύ λίγους άνδρες. Όμως πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν πως μπορεί να είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι νομίζουμε, εξαιτίας της υποεκδήλωσης ή της υποεκτίμησης.

Το RGS περιεγράφηκε αρχικά το 2001 ως επίμονο σύνδρομο σεξουαλικής διέγερσης (PSAS),  ενώ για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η κατάσταση ήταν ψυχολογική, με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται η προσοχή στην (σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής) συμπεριφορική θεραπεία. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PAIN Reports , υποδηλώνει ότι το RSG μπορεί να έχει ρίζες στη νευρολογία. Αλλά η ακριβής αιτία της πάθησης είναι ακόμη ασαφής. 

Το 2008, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα άτομα που πάσχουν από συμπτώματα RGS συχνά είχαν συμπτώματα συνδρόμου ανήσυχων ποδιών (RLS). Στην πραγματικότητα, ένας από τους ερευνητές περιέγραψε το RGS ως «γεννητική μορφή ανήσυχων ποδιών».  Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία για το RGS, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πάγος ή τα φάρμακα αναισθητοποίησης που εφαρμόζονται στην περιοχή. 

Σε πρώτη φάση, οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε προσεκτική εξέταση για να ελέγξουν άλλες ασθένειες προτού διαγνωσθούν με RGS. Κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογείται μεμονωμένα και η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.