WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ο έρωτας παιδεύει...


13 Φεβρουαρίου 2021

Ο έρωτας παιδεύει...

Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, αποζήτα την επικοινωνία και τη συντροφικότητα. Πόσο όμως τον παιδεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις και ο έρωτας; 

Ας το πάρουμε από την αρχή. Οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου, να γίνει καλύτερος άνθρωπος, και μέσα από την επαφή να αναγνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Ο σκοπός φαίνεται να είναι ξεκάθαρος. Τι άλλαζει όμως στην πορεία και μπερδεύει τις σχέσεις; 

Τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολες και δυσνόητες, προκαλώντας παρεξηγήσεις και πόνο. Κι όμως, ο πόνος αυτός έχει μια "γλύκα" μέσα του. Παράλογο; Καθόλου. Θυμάστε ένα τραγούδι που λέει "Ότι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό..." Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Αξίζει ο πόνος που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς, γιατί όταν θα τον έχει ξεπεράσει δεν θα είναι πια ο ίδιος. Θα έχει αναπτυχθεί, θα είναι πιο συνειδητοποιημένος, και θα αισθάνεται πιο ολοκληρωμένος. Είναι μια διαδικασία που σε βάζει αντιμέτωπο με τα πιο βαθιά σου συναισθήματα, σκέψεις και επιθυμίες.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πιο επιπόλαια και επιφανειακά. Ίσως γιατί φοβούνται να μην πληγωθούν; Ή ίσως γιατί προτιμούν την μοναξιά τους; Άλλοι πάλι, επειδή φοβούνται την μοναξιά, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρεθούν σε μια σχέση προκείμενου να σωθούν. Η σχέση δεν σώζει από τίποτα και δεν θα έπρεπε να σώζει από τίποτα.

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ένα σύντροφο ως μέσο για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουν πως μια στενή σχέση θα θεραπεύσει τις αγωνίες τους, την ανία τους, την απουσία νοήματος από την ζωή τους. Ελπίζουν πως μια σχέση θα γεμίσει τα κενά τους. Τι φοβερό λάθος και αυταπάτη. 

Γιατί; Διότι, όταν κάποιος επιλέγει έναν σύντροφο μ’ αυτές τις προσδοκίες , καταλήγει αναπόφευκτα να μισήσει το πρόσωπο που τελικά δεν του δίνει αυτό που περίμενε. Και μετά; Μετά μπορεί να ψάξει να βρει άλλον, κι άλλον, κι άλλον… ή μπορεί να αποφασίσει να περάσει τη ζωή του γκρινιάζοντας για την τύχη του.

Ποια είναι η λύση;

Αυτογνωσία. Ψάξτε τι γίνεται μέσα σας.  Η πρόταση είναι να φτιάξετε τη δική σας ζωή χωρίς να περιμένετε να το κάνει κανένας άλλος για σας. Και όχι μόνο να κοιτάξετε τον εσωτερικό σας κόσμο αλλά να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε την ζωή του άλλου. Αυτό σημαίνει πως, πρέπει να βρείτε κάποιον για να κάνετε κάτι μαζί, να περνάτε καλά, να αναπτυχθείτε, να διασκεδάσετε, αλλά όχι για να σας φτιάξει τη ζωή. Μην ψάνχετε κάποιο για να αποκτήσει νόημα η ζωή σας. Αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας και μετά τον ερωτικό σας σύντροφο.

Η σκέψη πως ο έρωτας θα σας λύσει όλα σας τα προβλήματα και θα σας προσφέρει μια διαρκή κατάσταση ευτυχίας ή ασφάλειας, καταφέρνει μόνο να σας κρατάει παγιδευμένους σε φαντασιώσεις και αυταπάτες, αποδυναμώνοντας την αυθεντική δύναμη της αγάπης που ξέρει πώς να σας μεταμορφώσει. Και τίποτα δεν είναι πιο διαφωτιστικό από τα να είσαι με κάποιον άλλον από εκεί κι έπειτα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεχωριστό από το να βιώνεις την ίδια σου την μεταμόρφωση δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς.

Μάταια ψάχνετε καταφύγιο σε μια σχέση. Το καταφύγιο βρίσκεται μέσα σας. Μάθετε τον εαυτό σας, τους φόβους σας, τις επιθυμίες, τις ανάγκες σας, εσάς. Αμά δεν ξέρετε τι γίνεται μέσα σας, πώς θα ανακαλύψετε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου; Κανένας δεν μπορεί να σας βοηθήσει και να σας σώσει αν δεν το κάνετε εσείς για τον εαυτό σας. Για να είστε καλά σε μια σχέση, θα πρέπει πρώτα είστε καλά και μόνοι σας. Να μπορείτε να επιβιώσετε. Επικοινωνία και επαφή ζητάτε όχι λύτρωση και σωτηρία.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.