WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

6 τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις, με μαθηματική ακρίβεια


Κλέλια Φατούρου

23 Σεπτεμβρίου 2021

6 τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις, με μαθηματική ακρίβεια

Οι λέξεις πονάνε και έχουμε την τάση να το ξεχνάμε. Λέμε το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό μας πάνω στον θυμό και δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Το πώς μπορεί να νιώσει ο σύντροφός μας.

Ναι στις διαφωνίες και τις εποικοδομητικές συγκρούσεις, όχι σε τοξικές ατάκες, που έχουν ως στόχο να πληγώσουν ή να υποτιμήσουν την προσωπικότητα του ανθρώπου που (υποτίθεται) ότι αγαπάμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι λεκτικές επιθέσεις μπορούν να καταγραφούν στο μυαλό και την καρδιά για πολύ καιρό. Τι είναι καλό να αποφεύγουμε και ποια είναι η ιδανική εναλλακτική;

«Αν νιώθεις έτσι, μάλλον πρέπει να χωρίσουμε»

Ναι, προφανώς και να χωρίσετε αν η σχέση είναι τοξική. Αν είναι όμως η καραμέλα που ακούγεται σε κάθε διαφωνία, το λες και απειλή. Και αν είναι αυτή η περίπτωση, μαθαίνουμε πώς να επιλύουμε μία διαφωνία ειρηνικά και γόνιμα και όχι πώς θα απομακρυνθούμε με απειλές. Οι σχέσεις εξάλλου περιλαμβάνουν συμβιβασμούς αλλά κυρίως σεβασμό για τον συνομιλητή, όσο παράλογο και αν μάς ακούγεται αυτό που λέει. Αν η ατμόσφαιρα οξυνθεί, κάνουμε ένα διάλειμμα και επιστρέφουμε σε λίγο.

«Σε μισώ»

Ένα ρήμα που προφανώς δεν εννοείς όταν είσαι σε μία σχέση από την οποία δεν θέλεις να φύγεις. Ιδανικά, δεν ξεστομίζουμε κάτι τόσο ανώριμο. Αν το κάνουμε ζητάμε συγγνώμη και εξηγούμε τι μάς ώθησε.

«Αυτό που λες είναι ηλίθιο»

Είναι τρομερά φυσιολογικό να διαφωνούμε και να έχουμε άλλη γνώμη. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να κοροιδεύουμε και να ακυρώνουμε με προσβλητικό τρόπο τις διαφορετικές απόψεις. Ειδικά όταν πρόκειται για τον άνθρωπο που αγαπάμε.

«Ε άντρας είσαι, τι θα έλεγες»;

Έτσι όπως είναι απαράδεκτο να ακούγονται ανάλογα σεξιστικά πράγματα για τις γυναίκες, έτσι αχρείαστο είναι να κατηγούμε έναν άντρα με γενίκευση. Ξεχνάμε τα στερεότυπα και αντιμετωπίζουμε τον σύντροφο ως άνθρωπο και όχι ως άντρα.

«Είσαι σαν τον πατέρα/τη μάνα σου»

Ακόμα και αν είναι αλήθεια, δεν ανακατεύουμε άλλους ανθρώπους σε έναν καυγά. Όπως τους πρώην ή τους γονείς.

«Απλά χαλάρωσε»

Ε ναι, όταν είσαι εκνευρισμένος, αυτό που θες να ακούσεις είναι ότι πρέπει να χαλαρώσεις. Όταν ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε, γνωρίζουμε και τι τον βοηθά περισσότερο να αποβάλει την ένταση. Αν δεν έχουμε διάθεση, είναι προτιμότερο να μην δίνουμε περιττές συμβουλές.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
Δείτε ακόμα: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.