WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την απιστία


28 Οκτωβρίου 2021

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την απιστία

Αν ρωτούσαμε 100 άτομα τι γνωρίζουν για την απιστία, πιθανότατα θα παίρναμε 100 διαφορετικές απαντήσεις, αν και κάθε μία από αυτές τις απαντήσεις πιθανότατα θα βρισκόταν σε μία από αυτές τις 7 κατηγορίες.

1. Η απιστία είναι ένα σημάδι μιας δύσκολης σχέσης.

2. Εάν η απιστία μπορεί να μείνει κρυφή, δεν βλάπτει τη σχέση 

3. Οι άντρες απατούν συχνότερα από τις γυναίκες.

4. Οι πλούσιοι και ισχυροί άντρες απατούν πιο συχνά από άλλους άντρες.

5. Οι άπιστοι γνωρίζουν συνειδητά ότι διακινδυνεύουν την πρωταρχική τους σχέση.

6. Αν απατήσουν μία φορά, σχεδόν σίγουρα θα ξαναπατήσουν.

7. Ένα ζευγάρι δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει την απιστία.

Πόσο ακριβείς είναι όμως αυτές οι πεποιθήσεις; Στην πραγματικότητα, περιέχουν κάποια αλήθεια, αλλά καμία δεν είναι απολύτως ακριβής. 

Ας εξετάσουμε όμως αυτές τις δηλώσεις κάθε μία ξεχωριστά.

Η απιστία είναι ένα σημάδι μιας δύσκολης σχέσης; 

Κι όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.  Μερικές φορές οι άνθρωποι απατούν για λόγους που δεν σχετίζονται με την τρέχουσα (κυρίως καλή) σχέση τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτή η συμπεριφορά συνήθως έχει τις ρίζες της σε κάποια μορφή άλυτου τραύματος και αφορά περισσότερο τα συναισθήματα ντροπής και αναξιότητας παρά οτιδήποτε άλλο. 

Εξάλλου εάν μια σχέση δεν πηγαίνει καλά, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που δεν περιλαμβάνουν την απίστια- για να τελειώσει. 
 
Αν κάποιος δεν μάθει για την απιστία δεν θα πληγωθεί, σωστά; 

Λάθος. 100 τοις εκατό λάθος. Το θεμέλιο μιας υγιούς, μακροχρόνιας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Μόλις ο ένας από τους δύο αρχίσει να λέει ψέματα ή να κρατά σημαντικά μυστικά, η εμπιστοσύνη κινδυνεύει. 

Όταν συμβαίνει αυτό, πολλοί νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά κι ας μη γνωρίζουν ότι ο σύντροφός τους, τους έχει απατήσει. Μερικές φορές, κατηγορούν τον εαυτό τους, αναρωτιούνται τι έχουν κάνει για να δημιουργήσουν αυτό το χάσμα. Ακόμα χειρότερα, τα παιδιά αισθάνονται την απόσταση και σχεδόν πάντα κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό. 

Οι άντρες απατούν περισσότερο;

Για κάποιο λόγο, η κοινωνία φαίνεται να πιστεύει ότι μόνο οι άντρες απατούν και ότι οι γυναίκες δεν θα κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο. Όμως η απλή αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες απατούν περίπου τόσο συχνά όσο οι άντρες. 

Οι πλούσιοι και ισχυροί άντρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν;

Η απάντηση είναι όχι. Οι πλούσιοι και ισχυροί άντρες (και οι γυναίκες) δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς στην απιστία από τον μέσο όρο. Είναι πιο πιθανό να ακούσουμε για πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους που απατούν; Απολύτως. 

Όταν οι ηθοποιοί, οι αθλητές και οι πολιτικοί απιστήσουν είναι είδηση. Όταν ο σύντροφος σας πιαστεί, δεν είναι και καμία είδηση- εκτός από εσάς, φυσικά. Έτσι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι οι πλούσιοι και ισχυροί έχουν πιο «ζουμερές» ζωές από εμάς, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Γνωρίζουν πάντα οι άπιστοι ότι διακινδυνεύουν την πρωταρχική τους σχέση;

Δυστυχώς όχι. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές αγνοούν αυτό το γεγονός. Αντ 'αυτού, βρίσκονται σε μια διέγερση που προκαλείται από τη φαντασία (ένα μείγμα ντοπαμίνης , αδρεναλίνης και μερικές άλλες νευροχημικές ουσίες που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τον ενθουσιασμό).Και όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, χάνουν τον πραγματικό κόσμο και μόνο η φαντασία παίζει ρόλο.

Δεν σκέφτονται τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν και δεν σκέφτονται ότι μπορεί να πιαστούν. Επίσης δεν σκέφτονται τις πιθανές αρνητικές συνέπειες. Και κάπως έτσι, δεν τους περνάει από το μυαλό ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά για εκείνους. 

Αν κάποιος απατήσει μία φορά, θα απατήσει ξανά;

Πιθανώς. Εκτός αν λάβει δραστικά μέτρα για να αλλάξει τη σκέψη και τη συμπεριφορά του. Συνήθως εκείνοι που θέλουν να σταματήσουν να απατούν και να σώσουν τη σχέση τους, το κάνουν και πράξη.

Η απιστία καταστρέφει αυτόματα μια σχέση;

Ευτυχώς, όχι. Στην πραγματικότητα, πολλά ζευγάρια έχουν ξεπεράσει την απιστία και η σχέση τους είναι καλύτερη από ποτέ. Ομολογουμένως, υπάρχει το «πριν από την απιστία» και το «μετά την απιστία», και αυτή η διάκριση θα υπάρχει πάντα. Αλλά πολλά ζευγάρια εξακολουθούν να λένε ότι η απιστία είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να τους συμβεί, επειδή τα ανάγκασε να εξετάσουν και να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους αδυναμίες, με τρόπους που δεν θα είχαν κάνει σε άλλη περίπτωση. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.