WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

4 τεράστιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στο σεξ και τις σχέσεις


Κλέλια Φατούρου

21 Δεκεμβρίου 2021

4 τεράστιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στο σεξ και τις σχέσεις
Unsplash/Peter Conlan
Οι αλλαγές που έφεραν τα τελευταία δύο χρόνια στη ζωή

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το 2022 και προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε πώς πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια από την αρχή της πανδημίας. Οι αλλαγές ήταν τεράστιες, ήρθαν για να μείνουν και μεταμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας και, φυσικά, ερωτευόμαστε.

Τότε λέγαμε ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα τα διαζύγια, ότι θα υπάρξει baby boom και θα πάρουν φωτιά τα dating apps (όπως και έγινε). Ο εμβολιασμός λειτούργησε κάπως καθησυχαστικά αλλά ο τρόπος που σχετιζόμαστε είχε ήδη αλλάξει τις ζωές μας. Και τα ευρήματα είναι τρομερά ενδιαφέροντα.

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ

Σύμφωνα λοιπόν με το Ινστιτούτο Kinsey, περισσότερο από το 50% των Αμερικανών, μεταξύ 18 και 35 ετών, ανέφεραν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, δυσκολία στον οργασμό και διαφορετική λίμπιντο από τη σύντροφό τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μιλάμε φυσικά για ευρήματα που στην πραγματικότητα δεν μας εκπλήσσουν. Οικογένειες που ήταν όλη μέρα μαζί, ζευγάρια με σχέση εξ αποστάσεως αλλά και τα υψηλά επίπεδα άγχους που μπλόκαραν σοβαρά τη λίμπιντο. Ο ιός έγινε η βασική πηγή άγχους, με τους ανθρώπους να αγωνιούν πρωτίστως για την υγεία τους.

Τα ζευγάρια επικοινωνούν περισσότερο

Τα νέα δεν είναι μόνοι αρνητικά. Η πανδημία τέσταρε τα όρια των ανθρώπων και τους ανάγκασε να έρθουν πιο κοντά και να επικοινωνήσουν πολύ πιο ουσιαστικά. Το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα παραδέχτηκε ότι άρχισε να μιλά περισσότερο για τα προβλήματα στο σεξ, ενώ αυτή η συζήτηση τους βοήθησε να οδηγηθούν πιο εύκολα στον χωρισμό, αν αυτή ήταν η λύση.

Πειραματιζόμαστε περισσότερο στο σεξ

Μπορεί να μειώσαμε την ποσότητα, αλλά αυξήσαμε την ποιότητα. Τα ζευγάρια της καραντίνας δοκίμασαν νέες στάσεις και ερωτικά βοηθήματα και ανέφεραν ότι η σεξουαλική ζωή τους βελτιώθηκε (συγκριτικά με εκείνους που δεν πειραματίστηκαν).

Περισσότερο online dating

Αυτή η πληροφορία δεν μας εκπλήσσει, εφόσον όλοι έχουμε φίλους που έφτιαξαν Tinder κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γνωρίσουν κάποιον. Δεν ήταν όμως το μόνο που άλλαξε. Πριν την καραντίνα, το online dating είχε βασικό στόχο το casual sex. Μετά την καραντίνα, οι άνθρωποι γνωρίζονται online αλλά κάνουν πολύωρες και πιο εξομολογητικές συζητήσεις, χωρίς απαραίτητα να καταλήξει όλο αυτό σε σεξ ή σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS