image
ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Το να είσαι single επηρεάζει και την υγεία σου - 5 πράγματα που σου συμβαίνουν και δεν το ήξερες


Γιατί στην τελική, η ερωτική σου κατάσταση αφορά και την υγεία του οργανισμού σου
JTeam

23 Ιουλίου 2023

Είναι πραγματικά απίστευτη αυτή η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε ψυχή και σώμα. Φαίνεται πως κάθε κατάσταση που αφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο, επηρεάζει άμεσα και την υγεία του οργανισμού μας. Αυτό αποδεικνύεται μια ακόμη φορά, με τους επιστήμονες να μελετούν τα όσα συμβαίνουν στον οργανισμό, όσο είμαστε ελεύθεροι. Όσο δηλαδή δεν έχουμε κάποια σχέση, ή δέσμευση.

Τα ευρήματα πάντως, έχουν ενδιαφέρον και τα μοιραζόμαστε μαζί σου:

Αυτό δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, αφού όντας ελεύθερος έχεις περισσότερο χρόνο για ύπνο και κυρίως, δεν έχεις περαιτέρω εντάσεις ή τσακωμούς, που μπορεί να αναστατώσουν. Αντιθέτως, οι δεσμευμένοι, φαίνεται να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη σχέση τους τις βραδινές ώρες, αφού η υπόλοιπη ημέρα έχει υποχρεώσεις. Κάτι τέτοιο όμως, τους στερεί μέρος από την πολύτιμη ξεκούραση τους. 

Δεν το λέμε εμείς, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Pew των ΗΠΑ, όπου μελέτησαν τη ζωή και τις συνήθειες των singles, αποδείχθηκε πως όσοι δεν ήταν σε σχέση, μπορούσαν να διατηρούν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Αντιθέτως, τα δεσμευμένα άτομα, ενδιαφερόντουσαν λιγότερο για τα κιλά και την εικόνα του σώματος τους. Οι επιστήμονες εξήγησαν το φαινόμενο, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι σε σχέση, δεν νιώθουν πλέον πίεση να προσελκύσουν έναν νέο σύντροφο και έτσι ἐφησυχάζοντε για το σωματικό τους βάρος.

Jenny.Gr

Οι αδέσμευτοι έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες από τους παντρεμένους, να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 4 χιλιάδες άτομα στην Πολωνία. Μάλιστα, ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν δραστηριότητες, όπως η άρση βαρών, το τρέξιμο και τα ψυχαγωγικά αθλήματα, αλλά και να πηγαίνουν με τα πόδια ή το ποδήλατο στη δουλειά.

Ξανά περισσότερος ελεύθερος χρόνος, περισσότερες ευκαιρίες για να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και την ευεξία σου.

Μετά τα θετικά, έχουμε και ένα αρνητικό στοιχείο που επηρεάζει από την συναισθηματική σου κατάσταση. Ωραίο το να είσαι single, ωστόσο το γεγονος αυτό, δεν φαίνεται να αρέσει πολύ στην καρδιά σου.

Μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων Keele και Macquarie βρήκαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού από τους «ελεύθερους», αλλά και από τους διαζευγμένους και τους χήρους. Οι λόγοι ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα, παραμένουν ασαφείς. Πιθανώς οι ορμονές του έρωτα, όπως ντοπαμίνη και οξυτωκίνη, υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες στους ερωτευμένους και σε όσους έχουν σχέση, προστατεύοντας έτσι περισσότερο την καρδιά τους.

Όταν μένεις μακριά από συντρόφους και νέες σχέσεις, μένεις μακριά και από το σεξ, έχοντας το κεφάλι σου ήσυχο από πιθανούς κινδύνους, όπως ο HPV ή τα χλαμύδια, για παράδειγμα. Αντιθέτως, όσο περισσότερες σεξουαλικές επαφές, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.