WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

3 φράσεις που καλό θα ήταν «να απαγορευτούν» σε μια σχέση


JTeam

9 Ιανουαρίου 2024

3 φράσεις που καλό θα ήταν «να απαγορευτούν» σε μια σχέση
Φράσεις που δημιουργούν φθορά, ανασφάλεια και ζήλεια

Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι δύσκολο να «ξεφύγουν τα πράγματα» σε έναν τσακωμό και να ειπωθούν φράσεις που μπορεί να ενοχλήσουν, να απογοητεύσουν, και φυσικά να πληγώσουν. Ακόμη και αν ειπωθούν πάνω στον θυμό μας και τις μετανιώσουμε, έχουν ήδη προκαλέσει φθορά και ακόμη περισσότερα προβλήματα. Επομένως προτού προχωρήσουμε σε ένα ακόμη ξέσπασμα, καλύτερα να πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε όσα θέλουμε να θέσουμε στον/στην σύντροφο μας και να σκεφτούμε καλά το πλαίσιο στο οποίο θα εκφράσουμε όσα έχουμε να πούμε.

Μια ειλικρινής, ήρεμη και με σεβασμό συζήτηση, θα σε καθοδηγήσει και στον σωστό άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμη και αν νιώθεις πιεσμένη, φρόντισε καλύτερα να αφήσεις τις παρακάτω φράσεις μακριά από τη σχέση. Τόσο εσύ, όσο και ο/η σύντροφος σου.

  • «Αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στις άλλες σχέσεις μου»

Είναι μια από τις φράσεις που θα έπρεπε να ήταν απαγορευτική στις σχέσεις. Δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, σύγκριση, αλλά και ζήλεια. Η αυτοεκτίμηση του άλλου ατόμου, μπορεί να κλονιστεί σημαντικά και να αισθανθεί πως δεν είναι αρκετός/η. Κάπως έτσι, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να «συναγωνιστεί τις προηγούμενες σχέσεις σας» και επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθεί, οπότε να εγκαταλείψει τη σχέση.

  • Απειλές χωρισμού

Το να επικαλείσαι τακτικά το θέμα του χωρισμού σε κάθε τσακωμό, δεν είναι λύση και σίγουρα υπονομεύει τη σχέση και δημιουργεί ένα πλαίσιο φόβου. Αυτές οι απειλές δημιουργούν φόβο εγκατάλειψης και μία διαρκή ανασφάλεια που μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα.

  • «Πάντα έτσι είσαι» / «Πάντα αυτό κάνεις»

Είναι μια φράση που μπορεί να ειπωθεί εύκολα και φαινομενικά, μπορεί να πιστέψετε πως είναι οκέι. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια γενίκευση, αλλά και για ένα απόλυτο συμπέρασμα, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η χρήση της υπερβολής γενικά δεν είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε την πραγματικότητα μιας κατάστασης ή ενός παραπόνου. Τέλος, με τις γενικεύσεις μπορεί να φέρεται τον/την σύντροφο σας σε άμυνα για την προσωπικότητά τους στο σύνολο και όχι για ένα λάθος που έκαναν μία στιγμή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.