WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα 5 σημάδια, τότε σε χειραγωγούν συναισθηματικά


JTeam

5 Αυγούστου 2024

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα 5 σημάδια, τότε σε χειραγωγούν συναισθηματικά
Unsplash/Toa Heftiba
Αυτά είναι μερικά σημάδια πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, σε χειραγωγεί συναισθηματικά

Η σκέψη ότι κάποιος μπορεί να σε χειραγωγεί συναισθηματικά, είναι το λιγότερο τρομακτική. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητη που ίσως δεν αντιλαμβάνεσαι καν πως συμβαίνει. Και ναι, κάποιες φορές το ένστικτό σου είναι αξιόπιστο - ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις σχέσεις, και μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι συμβαίνει.

Τι γίνεται όμως όταν δεν είσαι σίγουρος για το τι σου λέει το ενιστικό σου; Ή ακόμα χειρότερα, τι γίνεται αν κάποιος προσπαθεί να χειραγωγήσει τα συναισθήματά σου ή να διαστρεβλώσει την αντίληψή σου για την πραγματικότητα; Εάν πιάνεις τον εαυτό του να αναρωτιέται: «Με χειραγωγούν συναισθηματικά;», τότε συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Ακολουθούν 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις.

  • Πάντα φταις εσύ

Έχεις παρατηρήσεις ποτέ ότι εσύ είσαι πάντα αυτός που ζητάει συγγνώμη, ακόμα κι όταν δεν είσαι σίγουρος εάν έχεις κάνει κάποιο λάθος; Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι συναισθηματικής χειραγώγησης. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να γυρίζουν τα πράγματα ανάποδα, κάνοντάς τους άλλους να αισθάνονται ένοχοι για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι δικό τους λάθος. Πρόκειται για μια λεπτή μορφή χειραγώγησης όπου σε κάνουν να πιστεύεις ότι πάντα εσύ είσαι αυτός που προκαλεί προβλήματα.

  • Τα συναισθήματά σου συχνά ακυρώνονται

Εάν τα συναισθήματά σου απορρίπτονται και υποτιμώνται από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, τότε κάτι δεν πάει καλά. Οι χειριστικοί άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά πώς να ακυρώνουν τα συναισθήματα των άλλων. Σε κάνουν να νιώθεις ότι οι ανησυχίες σου δεν είναι σημαντικές ή έγκυρες. Αυτός είναι ο τρόπος τους για να διεκδικήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

  • Η αυτοεκτίμησή σου μειώνεται

Έχεις παρατηρήσει μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου; Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να αμφισβητεί την αξία, τις ικανότητες ή τις αποφάσεις σου; Τότε, αυτό θα μπορούσε να είναι μέσα στα σημάδια. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν έναν τρόπο να ροκανίζουν σιγά-σιγά την αυτοεκτίμηση των γύρω τους. Μπορεί να υποτιμούν τα επιτεύγματά τους, να υποβαθμίζουν τα δυνατά τους σημεία ή να ασκούν συνεχώς κριτική.

  • Αισθάνεσαι εξαντλημένος

Μήπως ο χρόνος που περνάς μαζί με κάποιον σε αφήνει να αισθάνεσαι εξαντλημένο, αναστατωμένο ή ανήσυχο; Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Οι χειριστικοί άνθρωποι, μπορεί να είναι εξαντλητικοί. Συχνά δημιουργούν δράματα, ευδοκιμούν στις συγκρούσεις και μπορεί να σε αφήσουν να αισθάνεσαι συναισθηματικά κουρασμένος. Μια υγιής σχέση θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι ανεβασμένος, όχι εξαντλημένος.

  • Τα όνειρά σου υποτιμώνται

Τα όνειρά σουν έχουν σημασία. Οι φιλοδοξίες σου, οι στόχοι σου, είναι όλα μέρος του εαυτού σου και είναι πολύτιμα. Ωστόσο, οι χειριστικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να απορρίψουν ή να υποτιμήσουν τα όνειρά σου. Μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ανόητος ή θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως είναι μη ρεαλιστικά. Μην αφήνεις κανένα να υποτιμά αυτό που έχεις μέσα σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.