
Προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος.

Μπορεί να έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία από τις πλέον ηλιόλουστες χώρες, όμως αυτό μπορεί να έχει και τα αρνητικά του εάν δεν παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο λοιπόν μπορεί να κρίνεται αναγκαία για να λαμβάνουμε την απαραίτητη βιταμίνη D και άρα να μην κινδυνεύουμε να νοσήσουμε από κατάθλιψη, η υπερέκθεση από την άλλη όμως μπορεί να έχει αντίθετα και αρνητικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου:• Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο • Το ανοιχτό χρώμα στο δέρμα • Το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων • Οι ελιές στο δέρμα • Το οικογενειακό ιστορικό • Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα • Το ευαίσθητο δέρμα
Υπάρχουν 3 τύποι καρκίνου:
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Πρόκειται για ένα οζίδιο με υφή κεριού ή μαργαριταριού στο πρόσωπο, τα αυτιά ή το λαιμό ή για έναν επίπεδο σπίλο (ελιά) στο χρώμα του δέρματος ή μία ουλώδης βλάβη καφέ χρώματος στο στήθος ή στην πλάτη.
Ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος: Μία ακίνητη, κόκκινη σφαιρική μάζα στο πρόσωπο, στα χείλη, στα αυτιά, στους βραχίονες ή στα χέρια ή ένας επίπεδος σπίλος, με φολιδωτή, σκληρή επιφάνεια στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό, στους βραχίονες ή στα χέρια.
Τέλος είναι το μελάνωμα το οποίο μπορεί να έχει τις παρακάτω μορφές
• Μία καφετί κηλίδα με μικρότερες κηλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. • Ένας δερματικός σπίλος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που αλλάζει χρώμα, μέγεθος, υφή, ή που αιμορραγεί. • Ένας μικρός σπίλος με ασαφή όρια και κόκκινα, λευκά μπλε, ή μπλε –μαύρα στίγματα στον κορμό ή στα άκρα του σώματος. • Ένα γυαλιστερό, ακίνητο οζίδιο με θολωτό σχήμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. • Σκούρου χρώματος σπίλοι στις παλάμες, στο πέλμα, στα δάχτυλα, ή στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης, του κόλπου ή του πρωκτού.
Τρόποι πρόληψης: Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.
Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό γαλάκτωμα. Κάνετε επάλειψη τουλάχιστον 20’ με 30’ λεπτά πριν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Να φοράτε ρούχα που προστατεύουν το δέρμα, το αντιηλιακό μόνο δεν αρκεί.
Ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις παρενέργειες των φαρμάκων που τυχόν λαμβάνετε γιατί μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ευάλωτο στον ήλιο.
Σημαντική παρατήρηση: Προσοχή στην χρήση του solarium. Εάν δεν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, διπλασσιάζεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα το ΚΕ.Π.ΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα γιατί θεωρείται επικίνδυνο. Ενώ το International Agency for research on Cancer έχει ανακοινώσει πως το να κάνει solarium κάποιος πριν την ηλικία των 30 αυξάνει μέχρι και 75% τις πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο.
Tip: Παράλληλα με τον συχνό έλεγχο στο δέρμα σας, κάνετε κάθε χρόνο χαρτογράφηση των σπίλων σας με ένα ειδικό όργανο που θα βρείτε στο «Ανδρέας Συγγρός» αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε κάθε χρόνο τις όποιες αλλαγές στο δέρμα σας.
Γνωρίστε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
[imagebrowser id=204]
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.