WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση του μεταβολισμού σας


RKPT

24 Αυγούστου 2011

metabolism.jpg

Ο personal trainer Δημήτρης Μώρος μας επισημαίνει ότι ένας υγιής μεταβολισμός σημαίνει σίγουρη απώλεια βάρους. Πως μπορούμε να το πετύχουμε;

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες: Το σώμα μας βασίζεται σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να εκτελέσει μια σειρά από βασικές λειτουργίες. Εάν υπάρξει έλλειψη σε οποιαδήποτε από τις δεκατρείς βιταμίνες ίσως να μην είναι σε θέση να εκτελέσει κάποιες από αυτές τις λειτουργίες σωστά, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο BMR σας (βασικός μεταβολισμός) http://www.fitnessart.gr/fitnesstools.php. Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αυγά, το συκώτι, και τα καρύδια. Για να μεγιστοποιηθεί ο μεταβολισμός σας θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για όλες τις βιταμίνες σας από τις τροφές που τρώτε. Πίνετε πολύ νερό: Αν το σώμα σας δεν είναι σωστά ενυδατωμένο μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει ορισμένες ζωτικές λειτουργίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του BMR σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό για να μεγιστοποιηθεί ο μεταβολισμός σας. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη: Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετά λίπη και υδατάνθρακες, αλλά πολύ λίγη πρωτεΐνη. Ωστόσο, η πρωτεΐνη περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων του σώματός σας. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι το 25% των θερμίδων από πρωτεΐνη καίγονται κατά τη διάρκεια της πέψης και της απορρόφησης της τροφής. Μπορείτε λοιπόν να δώσετε στο μεταβολισμό σας μια ώθηση κάνοντας την πρωτεΐνη μέρος της διατροφής σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε στο άλλο άκρο, φτάνοντας στην υπερκατανάλωση. Περικόψτε το αλκοόλ: Το αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί να μειώσει κατά συνέπεια το BMR σας. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε βιταμίνες που θα επιβραδύνει περαιτέρω το BMR. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης: Η καφεΐνη αφυδατώνει και μπορεί να μειώσει το BMR. Η κατανάλωση πάντως μέχρι δυο φλιτζανιών καφέ την ημέρα δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για το μεταβολισμό σας, Ξεκινήστε μια καρδιαγγειακή άσκηση ρουτίνας: Ο μεταβολισμός σας επηρεάζεται από το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά με δυο τρόπους. Πρώτον, θα κάψετε επιπλέον θερμίδες κατά την άσκηση και δεύτερον, ο αριθμός των θερμίδων που καίτε μετά από καρδιαγγειακή άσκηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα για 24 ώρες αφού ολοκληρώσετε την άσκηση. Κάνοντας καρδιαγγειακή άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες: Ισχύει η ίδια αρχή όπως και με την πρωτεΐνη. Ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερα να επεξεργαστεί τις φυτικές ίνες, οπότε μέσω αυτής της διαδικασίας, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.