WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Stress-free δείπνα με (πολλούς) φίλους


7 Ιανουαρίου 2012

shutterstock_72281185.jpg

Θέλετε το χειροκρότημα για τις ικανότητές σας στη μαγειρική.  Πρέπει όμως να είστε καλά προετοιμασμένες ώστε να μην «καταρρεύσετε» από το άγχος στη σκηνή.

Απλά προετοιμαστείτε ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα: 1. Ετοιμάστε λίστες: Μπορεί να μη θέλετε να μετατρέψετε ένα χριστουγεννιάτικο κάλεσμα φαγητού σε στρατιωτική επιχείρηση, σίγουρα όμως η οργάνωση παίζει ρόλο. Αυτό σημαίνει, φτιάξτε λίστες. Φτιάξτε λίστες με χρονοδιαγράμματα, τσεκάρετε στα ντουλάπια εάν έχετε τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία καθώς και υλικά όπως αλουμινόχαρτο, χαρτί ψησίματος, κλπ. Μην περιμένετε τελευταία στιγμή, γιατί σίγουρα θ’αγχωθείτε. 2. Φτιάξτε το μενού: Προγραμματίστε τι ακριβώς θέλετε να μαγειρέψετε. Χοιρινό, γαλοπούλα, σαλάτες, ορεκτικά, τα πάντα. Σκεφθείτε επίσης εάν στο τραπέζι θα καλέσετε κάποιον που είναι vegetarian και μεριμνήστε ανάλογα κάποιο ιδιαίτερο πιάτο ειδικά για εκείνον. Φτιάξτε λίστα με τα προϊόντα και με τα μέρη (εκτός super market)  που ίσως χρειάζεται να  επισκεφθείτε για να τα προμηθευτείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε πολύ άγχος, χρόνο αλλά και χρήματα. 3. Αποφύγετε τα πειράματα: Μπορεί να σας γοητεύει η μοριακή γαστρονομία, εάν θέλετε όμως να διευκολύνετε τη ζωή σας, δεν είναι η κατάλληλη ημέρα για να δοκιμάσετε νέες τεχνικές στην κουζίνα σας. Μην είστε τόσο φιλόδοξη, γιατί μπορεί στο τέλος να καταλήξετε να παραγγείλετε πίτσα και σίγουρα δεν θέλετε! 4. Ζητήστε τη βοήθεια φίλων: Εάν οι καλεσμένοι σας είναι πολύ καλοί σας φίλοι, μη διστάσετε να ζητήσετε από κάποιες φίλες σας να ετοιμάσουν και να σας φέρουν και εκείνες μια συνταγή που θα φτιάξουν ειδικά για την περίσταση. Να είστε σίγουρες ότι θα το χαρούν ιδιαίτερα, ενώ και εσείς έχοντας βοήθεια, θ’απαλλαγείτε από το άγχος του να φτιάξετε ένα πλήρες μενού. 5. «Ανακαινίστε» το ψυγείο σας: Μια εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο γεύμα, κάντε ένα καλό καθάρισμα στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας, προκειμένου να υποδεχθούν τις εορταστικές προμήθειες σε τρόφιμα  και ποτά. 6. Μην αφήνετε τελευταία στιγμή το σούπερ μάρκετ: Ένα από τα πλέον στρεσογόνα μέρη στις γιορτές είναι το σούπερ μάρκετ. Μην τρέχετε απελπισμένη παραμονή του καλέσματος αναζητώντας υλικά που μπορεί ίσως και να μην υπάρχουν. Κάντε τα ψώνια σας μερικές ημέρες νωρίτερα, αφήνοντας για παραμονή, κάποιο υλικό περισσότερο ευπαθές. 7. Προετοιμάστε κάποια πράγματα από την προηγούμενη ημέρα: Π.χ κόψτε λαχανικά, φτιάξτε τη γέμιση και τις σάλτσες, βάλτε τα κρασιά στο ψυγείο. Τσεκάρετε επίσης, πιάτα, ποτήρια, χαρτοπετσέτες, μαχαιροπίρουνα, κλπ, πράγματα δηλαδή τα οποία θα χρειαστείτε την επόμενη ημέρα στο γεύμα. 8. Ξεκουραστείτε: Κοιμηθείτε νωρίς και ξεκουραστείτε γιατί δεν θέλετε να δείχνετε εξουθενωμένη πριν ακόμα ξεκινήσετε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε, σβήστε το φως και σκεφθείτε ότι όλα είναι τέλεια. Διαβάστε πως να αοργανώσετε ένα book club στο σπίτι σας!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.