Μυστικά διατροφής για να νικήσετε τις παθήσεις.

Ο όρος φλεγμονή από μόνος τους σας προκαλεί την αίσθηση του πόνου. Και αυτό ακριβώς είναι αφού αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που έρχονται με το πέρας της ηλικίας. Αυτό λοιπόν που δημιουργεί η ύπαρξη φλεγμονών είναι μια σειρά από ενοχλήσεις που μπορεί να είναι πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα των οργάνων ή των ιστών που έχουν επηρεαστεί και μπορεί να συνδεθεί με παθήσεις από αρθρίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα έως καρδιακά προβλήματα, μορφές καρκίνου ακόμα και με την νόσο Alzheimer. Η
διατροφή όμως φαίνεται να μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία αυτών των ενοχλητικών αλλά και επικίνδυνων φλεγμονών ειδικά πριν μεταλλαχτούν σε χρόνιες.
Προσταγλανδίνη: Αυτή η ορμόνη φαίνεται -και πιο συγκεκριμένα προσταγλανδίνες της σειράς 2 -πως κρύβεται πίσω από την ρύθμιση του οργανισμού κατά των φλεγμονών και πηγάζει κυρίως μέσα από τα καλά λιπαρά. Βέβαια όταν μιλάμε για την συγκεκριμένη δίαιτα δεν αναμένουμε δραματικά αποτελέσματα στα νούμερα της ζυγαριάς – αν και εκεί θα δείτε αλλαγές- μπορείτε σίγουρα να περιμένετε όμως αλλαγές σε προβλήματα που σας ταλαιπωρούν.
Ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις τονίζει «Οι προσταγλανδίνες δεν παίζουν ρόλο μόνο στην φλεγμονή αλλά συμβάλλουν και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη δημιουργία θρόμβων καθώς και στην πήξη των αιμοπεταλίων. Βασικό δομικό υλικών των προσταγλανδινών αποτελούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία και προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας. Χαρακτηριστικός είναι ο δομικός ρόλος των Ω –6 λιπαρών οξέων στις προσταγλανδίνες Ι και ΙΙ. Στοχεύστε να συμπεριλαμβάνεται πηγές Ω – λιπαρών οξέων καθημερινά στην διατροφή σας avocado, ολικής αλέσεως δημητριακά, καρύδια, ελαιόλαδο και γενικότερα τα φυτικά έλαια, αυγά.»
Τροφές που θρέφουν τις φλεγμονές: Πολυακόρεστα και υδρογονωμένα λίπη - βασικός παράγοντας αποφυγή σφολιατεοιδών - και κορεσμένα. Αυτές είναι οι λέξεις γραμμένες με κόκκινο που επισημαίνουν τον κίνδυνο να οδηγηθείς σε φλεγμονές εάν τις καταναλώνεις συχνά. Η αποφυγή τους όμως είναι πιο δύσκολη από ότι νομίζεις αφού υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επίτευξη της όμως θα σας ανταμείψει δραματικά. «
Προσπαθήστε λοιπόν να αποφεύγετε αλλαντικά, κατεργασμένο κρέας. Σε αυτές τις τροφές δεν είναι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που ‘θρέφει’ τις φλεγμονές αλλά και η παρουσία των νιτρικών αλάτων τα οποία και χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα κατεργασμένα κρέατα.» υπογραμμίζει ο διατροφολόγος και συνεχίζει «Άλλος
ένας σύμμαχος της φλεγμονής είναι η λευκή κατεργασμένη ζάχαρη. Μειώστε τα αναψυκτικά, αποφύγετε κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και junk food τα οποίο τις περισσότερες φορές είναι πλούσιο σε ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Θυμηθείτε ότι και η περίσσεια σε αλκοόλ θα μετατραπεί σε απλό υδατάνθρακα και σε τριγλυκεριδία τα οποία με την σειρά τους θα συμβάλλουν στον μηχανισμό της φλεγμονής.»
Τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές: Οι παλιοί γνώριμοι ξαναχτυπούν και δεν είναι άλλοι από τα “καλά” λιπαρά.
Έξω λοιπόν τα επεξεργασμένα και μέσα τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η αντζούγιες, οι ρέγγες και το σκουμπρί. Νόστιμα, οικονομικά και παράλληλα πολύ υγιεινά. Όσο πιο “άγρια» είναι –δηλαδή μεγαλωμένα σε ανοιχτές θάλασσες - τόσο περισσότερο Ωμέγα 3 περιέχουν.
Αυτά τα καλά λιπαρά όμως τα βρίσκουμε επίσης σε άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τους ηλιόσπορους και τον πασατέμπο, τα αμύγδαλα, τον λιναρόσπορο, τα brazil nuts. Επίσης σε όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, το καστανό ρύζι, στο φύτρο σιταριού και στο πλιγούρι. «Εδώ να πούμε» λέει ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις «ότι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες κοινωνίες πολλές φορές υπάρχουν διατροφικές των ελλείψεις των Ω λιπαρών οξέων και αυτό συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ποικιλίας τροφών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υψηλή κατανάλωση λίπους το οποίο όμως συνήθως είναι κορεσμένο. Άρα λοιπόν αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι ότι δεν παίζει ρόλο η ποσότητα αλλά η ποιότητα του λίπους που καταναλώνουμε.»
Και τα φρούτα και λαχανικά στην μάχη κατά των φλεγμονών: Η οικογένεια των μούρων, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα μάνγκο, τα καρότα, η κόκκινη κολοκύθα, η γλυκοπατάτα το σπανάκια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Εντυπωσιακή είναι και η επίδραση της ντομάτας στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο διατροφολόγος αναφέρει «Το λυκοπένιο το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στην ντομάτα και το καρπούζι αποτελεί ένα βασικό αντιοξειδωτικό στοιχειό κατά της φλεγμονής. Χαρακτηριστική είναι η δράση του στις αρτηρίες όπου και έχει βρεθεί ότι μειώνει την θερμοκρασία της αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο να σπάσει και να δημιουργήσει θρόμβους. (δηλαδή μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων)».
Διαβάστε ακόμα:
Πέτα αυτό που σε βαραίνει και για
τη δίαιτα που γδύνει και τα τελευταία κιλά