WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέξουμε;


20 Φεβρουαρίου 2014

Πριν βάλετε ένα κρέας στη σχάρα, καλό είναι να έχετε λάβει τις παρακάτω προφυλάξεις:

• Καθαρίστε το πλέγμα της σχάρας, μετά από κάθε χρήση, με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφαιρέστε τα απανθρακωμένα υπολείμματα τροφών από τη σχάρα.

Ρυθμίστε τη σχάρα έτσι ώστε το φαγητό να ψήνεται ομοιόμορφα μέσα και έξω. Όταν το κρέας ή τα πουλερικά είναι πολύ κοντά στην φωτιά, οι εξωτερικές επιφάνειες μαγειρεύονται γρήγορα και το εσωτερικό μπορεί να μείνει ωμό.

Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια πρέπει να ψηθούν καλά, αλλά όχι να είναι απανθρακωμένα. Η υψηλή θερμότητα που δημιουργείται, κυρίως κατά το μαγείρεμα στη σχάρα, μπορεί να προκαλέσει δύο καρκινογόνες ενώσεις. Τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), ως επί το πλείστον από τον καπνό, και τις ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ως επί το πλείστον από την απανθράκωση, δηλαδή σε μια καλοψημένη μπριζόλα. Για να μειώσετε την απανθράκωση, μαγειρέψτε το κρέας πρώτα στη κατσαρόλα και μετά βάλτε το για πολύ λίγο σχάρα για τη γεύση. Προσέξτε ώστε η επιφάνεια του κρέατος να μην είναι μαυρισμένη.

• Έρευνες δείχνουν ότι το μαρινάρισμα, ειδικά με ορισμένα μπαχαρικά και βότανα, όπως ο κουρκουμάς και το δεντρολίβανο, μπορεί να μειώσει τις ετεροκυκλικές αμίνες. Επίσης, πρέπει να ελέγχετε τα αναμμένα κάρβουνα, ώστε να μην κάψουν πολύ και προκαλέσουν καπνό και απανθράκωση του κρέατος.

• Το κρέας πρέπει να γυρίζεται συχνά όταν είναι στη σούβλα ή στη σχάρα, για να αποφεύγονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες και το υπερβολικό ψήσιμο, που προκαλούν τη σύνθεση περισσότερων καρκινογόνων ουσιών.

Να βγάζετε το ορατό λίπος και τα καμένα μέρη. Για να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς και οι μεγάλες φλόγες, πρέπει να αφαιρείτε τα ορατά λίπη από τα κρέατα. Πρέπει επίσης, να αφαιρείτε και τα τμήματα των τροφίμων που έχουν καρβουνιάσει.

• Θυμηθείτε να μεταφέρετε τα ψημένα τρόφιμα σε μια καθαρή πλάκα και να μην χρησιμοποιείται αυτή που προηγουμένως είχε τα ωμά.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.