WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

O παιδίατρος, Παναγιώτης Ρενιέρης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών


14 Μαΐου 2014

MCDLIAS_EC065_H1.jpg

Κυρίως τους νέους γονείς που ανησυχούν για το μωρό τους. 

Συγχαρητήρια! Καταφέρατε να αντέξετε την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την αναμονή στο μαιευτήριο, την αγωνία για το πώς θα είναι το παιδί, και επιτέλους φτάνετε σπίτι σας. Και τώρα; Τι πρέπει να κάνετε με αυτό το πλασματάκι;

Είναι βέβαιο πως στο μυαλό σας θα γυρίζουν δεκάδες ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν μία και μόνη σωστή απάντηση, ενώ κάποιες άλλες πρέπει να απαντηθούν από τον παιδίατρό σας αφού εκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες του παιδιού και της οικογένειάς σας.

Αξίζει να θυμάστε αυτό – για τα περισσότερα πράγματα σχετικά με το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή μέθοδος. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε ποιος είναι ο στόχος σας για αυτό το παιδί, πώς είναι πραγματικά η ζωή σας, και πώς θέλετε να είναι, και στη συνέχεια να ενημερωθείτε από τον παιδίατρό σας για τις επιλογές που έχετε. Αυτό ισχύει και για πολύ βασικά ζητήματα όπως η διατροφή και ο ύπνος του παιδιού – ακόμα και εκεί έχετε πολλές επιλογές.

Εδώ θα δοκιμάσω να απαντήσω σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μού κάνουν οι νέοι γονείς. Φυσικά δεν θα εξαντλήσω όλες τις πιθανές ερωτήσεις, ούτε οι απαντήσεις που δίνω εδώ είναι η μόνη αλήθεια – είναι όμως δοκιμασμένες και επί του παρόντος οι προτεινόμενες από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παιδιατρικής, όπως είναι η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP). Επίσης δεν θα ασχοληθώ με το ζήτημα του θηλασμού εδώ καθώς αποτελεί ξεχωριστή ενότητα.

 1. Πότε θα κάνω μπάνιο το μωρό; 

Αφού πέσει ο ομφάλιο λώρος. Μέχρι τότε μπορείτε να καθαρίζετε την περιοχή με βρεγμένο πανάκι (με νερό). Αποφύγετε σαπούνια ή άλλα προϊόντα.

2. Να τού βάλω κρεμούλα;

Δεν χρειάζεται. Παρόλ’αυτά μια απαλή υποαλλεργική κρέμα-φραγμός (barrier crème) χωρίς αρώματα ή προσθετικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή της πάνας. Αποφύγετε τα αρώματα, και φυσικά, κάθε φαρμακευτικό προϊόν που δεν σάς συνέστησε ο γιατρός σας.

3. Να τού δώσω νερό; Νομίζω διψάει.

Το παιδί σας δεν χρειάζεται νερό μέχρι να εισάγετε στερεές τροφές. Ιδανικά, το παιδί σας πρέπει να τρώει αποκλειστικά μητρικό γάλα ή φόρμουλα, μέχρι να γίνει 4-6 μηνών. Τότε, και μόνο εφόσον έχετε εισάγει επαρκείς ποσότητες στερεών, θα χρειαστεί να δώσετε νερό. Αποκλειστικά μητρικό γάλα σημαίνει – όχι τσάι, όχι χαμομήλι, όχι το αγαπημένο σας αφέψημα, όχι νερό. Μόνο γάλα.

4. Να βάζω κάτι στον ομφάλιο λώρο;

-Όχι.-Όχι;! Ούτε νεράκι;

Τίποτα – ούτε νεράκι. Σίγουρα όχι βενζίνη, βαζελίνη, γάζες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ακούσατε από διάφορες πηγές. Πολλά ιδρύματα συστήνουν την ήπια τοποθέτηση ελάχιστης ποσότητας οινοπνεύματος με γάζα. Παρότι αυτή η πρακτική δεν φαίνεται να βλάπτει το μωρό, δεν έχει αποδειχθεί κάποιο όφελος σχετικά – δεν μειώνει τον κίνδυνο ομφαλίτιδας, και δεν επιταχύνει το “πέσιμο” του λώρου.

Και το σχήμα του ομφαλού;

Το σχήμα που θα έχει ο ομφαλός του παιδιού σας δεν σχετίζεται με “το δέσιμο του γυναικολόγου” (ο ομφάλιος λώρος δεν δένεται), ή με το αν θα βάλετε ή όχι πάνω οινόπνευμα. Σε περίπτωση μόλυνσης της περιοχής, ενδέχεται να υπάρξουν αισθητικές αλλοιώσεις, εφόσον δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

5. Πότε πρέπει να το δει ο γιατρός;

Στην γέννα, πριν την έξοδο από το μαιευτήριο, λίγες μέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, στο τέλος του πρώτου μήνα, στον δεύτερο, τέταρτο, έκτο, ένατο και δωδέκατο μήνα. Μετά οι επισκέψεις έχουν ως εξής: 15, 18, 24, 30, 36 μηνών, και 4 ως 18 ετών ετησίως. Οι χρόνοι αυτοί αφορούν παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.

 6. Πόσες πάνες πρέπει να έχει;

Το λιγότερο 5-6 πάνες την ημέρα με ούρα. Υπάρχουν πάνες με δείκτη που αλλάζει χρώμα με τα ούρα (αλλά όχι με τα κόπρανα) για να μπορείτε να μετράτε. Ναι – στην αρχή πρέπει να μετράτε.

7. Ποιος μπορεί να πιάνει το μωρό;

Όλοι θα θέλουν να πιάσουν το μωρό σας, αλλά για τις πρώτες έξι εβδομάδες, καλό είναι να περιοριστείτε… Το κλασικό «σαράντισμα» (6 εβδομάδες!) συμπίπτει με τον χρόνο που το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού φαίνεται να αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα. Επίσης λίγο μετά γίνονται τα πρώτα εμβόλια! Προτείνουμε λοιπόν η μαμά, ο μπαμπάς και ο γιατρός να είναι οι μόνοι που… πασπατεύουν το μωρό για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες εφόσον είναι απόλυτα υγιείς, μπορούν φυσικά να το αγκαλιάσουν. Φιλιά επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι και τα ποδαράκια – όχι στο πρόσωπο και όχι στα χέρια. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως και οι ίδιοι μπορούν να μεταδώσουν μια “γριπούλα” στο παιδί τους. Τρίτα πρόσωπα μπορούν να πιάσουν το παιδί μετά τις 6 εβδομάδες και μόνον εφόσον είναι υγιείς και έχουν πλύνει τα χέρια τους.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (1-5 ετών), ειδικά όσα πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, θα πρέπει να μένουν (κατά το δυνατόν) μακριά απο το νεογνό για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες (μέχρι τα πρώτα εμβόλια), ή και περισσότερο.

8. Το σκυλάκι μας;

Τα κατοικίδια καλό είναι να βρίσκονται έξω από το δωμάτιο του μωρού. Καθημερινό καθάρισμα του τριχώματος βοηθάει.

9. Πότε μπορούμε να πάμε βόλτα;

Καλό είναι τις πρώτες 6 εβδομάδες το παιδί να βγει από το σπίτι μόνο για τις απαραίτητες επισκέψεις στον γιατρό. Δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας.

10. Τι να κάνω για το κρύο;

Μια χαραμάδα το παράθυρο ανοιχτό στο δωμάτιο του παιδιού βοηθάει, καθώς ο φρέσκος αέρας προλαμβάνει τις λοιμώξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το μωρό σας θα πρέπει να είναι , τυλιγμένο καλά και προστατευμένο απο απευθείας έκθεση στο ρεύμα του αέρα. Το κλειδί είναι “όχι υπερβολές”.

11. Τι να κάνω για την ζέστη;

Ο κίνδυνος από την υπερβολική ζέστη ίσως να είναι και μεγαλύτερος από το ήπιο κρύο της Ελλάδας. Τα μωρά δεν ιδρώνουν και δεν μπορούν να ρυθμίσουν έτσι την θερμοκρασία τους. Ο χρυσός κανόνας είναι – ό,τι φοράτε εσείς για να νιώθετε άνετα, ΣΥΝ ένα ρούχο ακόμα.

12. Μουσική;

Το παιδί σας θα μεγαλώσει καλύτερα αν το περιτριγυρίσετε με μουσική. Η ένταση θα πρέπει να είναι της αρεσκείας του – όχι πολύ δυνατά. Μην ανησυχείτε, θα δείξει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του αν δεν τού αρέσει κάτι. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τη φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Το μωρό σας ακούει ακριβώς όπως εσείς.

 13. Πώς να κοιμάται;

Ανάσκελα μόνο. Βρέθηκε πως αυτή πρακτική μειώνει κατά 50% ή και περισσότερο τους θανάτους από SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) παρότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιόν μηχανισμό. Όταν το μωρό σας μεγαλώσει λιγάκι και αρχίσει να γυρίζει, δεν χρειάζεται να το ξαναφέρετε ανάσκελα, όμως για τον πρώτο χρόνο της ζωής, το παιδί σας πάντα να το ακουμπάτε στην πλάτη του. Το ζήτημα του σε ποιο δωμάτιο και ποιο κρεβάτι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ενός άλλου άρθρου.

Eυχαριστούμε τον Panagiotis Renieris, MD, FAAPTimoleontos Vassou 17, 11521, Athens, Greecet./f.   +30 2130321254m.    +30 6958477782www.renierispediatrics.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.