WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λευκά δόντια: Μάθετε τα πάντα απ΄την ειδικό


10 Ιουνίου 2014

10257941_843833295644218_770653713518946597_o.jpg

Τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό από ένα υγιές, λευκό και αστραφτερό χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπο και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Ενώ λοιπόν κάποιοι από εμάς  είμαστε ευνοημένοι από τη φύση με λευκά δόντια, κάποιοι άλλοι, παρόλο που φροντίζουν τα δόντια τους σωστά και συστηματικά συνεχίζουν να έχουν κίτρινο και θαμπό χαμόγελο.

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί την  πιο οικονομική, απλή και ασφαλή  μέθοδο αισθητικής βελτίωσης του χαμόγελου. Είναι μια τεχνική η οποία τεκμηριωμένα δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι ούτε καρκίνο του στόματος.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, στο σπίτι ή να γίνει συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Ειδικά λευκαντικά gel  (που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) έρχονται σε επαφή με τα δόντια και μέσω  οξείδωσης διασπούν τις χρωστικές και αλλάζουν  το πραγματικό χρώμα τους,  κάνοντάς τα πιο λευκά χωρίς να μεταβάλλουν τη δομή τους και τη σκληρότητά τους. .

Η λεύκανση  στο σπίτι  γίνεται με εξατομικευμένους νάρθηκες (μασελάκια), που κατασκευάζει ο οδοντίατρος, στους οποίους τοποθετείται το gel λεύκανσης και εφαρμόζονται πάνω στα δόντια καθημερινά για λίγες ώρες, για διάστημα περίπου 2 εβδομάδων.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα μπορεί να γίνει λεύκανση στο ιατρείο. Η διαδικασία πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο με τη χρήση ή όχι ειδικής πηγής φωτός. Απαιτούνται  τουλάχιστον δύο συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών η καθεμία. Συμπληρωματικά, μπορούμε  να εφαρμόσουμε στο σπίτι για λίγες μέρες  το ειδικό μασελάκι με το λευκαντικό gel για σταθεροποίηση του αποτελέσματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα την υγεία των δοντιών και των ούλων (θεραπεία ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας, έλεγχος τερηδόνας, σφραγίσματα) πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία της λεύκανσης.

Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης αποφεύγουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών και ποτών που χρωματίζουν τα δόντια όπως καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, κεράσια κά.

Για να διατηρούμε τα δόντια μας λευκά και φωτεινά κάνουμε λεύκανση 1-2 φορές το χρόνο στο σπίτι με μασελάκια για 2-4 ημέρες.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις της ειδικού. 

Έχω ένα μπροστινό «μαύρο» δόντι , πρέπει να βάλω οπωσδήποτε  θήκη;

Όχι. Με τη διαδικασία της εσωτερικής και εξωτερικής λεύκανσης μπορούμε να έχουμε θεαματικά  αποτελέσματα αποφεύγοντας έτσι το τρόχισμα ενός ακέραιου δοντιού.

Έχω στα πρόσθια δόντια μου μια θήκη πορσελάνης, θέλω να κάνω λεύκανση η θήκη θα λευκάνει;

Όχι. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα προϊόν λεύκανσης δοντιών που να λευκαίνει πορσελάνη ή σύνθετη ρητίνη (λευκά σφραγίσματα).Τα λευκαντικά gels έχουν επίδραση και αποτέλεσμα μόνο σε φυσικά δόντια. Έτσι σε περιπτώσεις που έχουμε θήκες ή λευκά σφραγίσματα στα πρόσθια δόντια, θα πρέπει να τα αντικαταστασήσουμε με το πέρας της λεύκανσης .

Πόσο θα διαρκέσει το νέο μου λευκό χαμόγελο;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνήθειες (διατροφή) και το lifestyle (πχ. κάπνισμα) του κάθε ατόμου. Καλή στοματική υγιεινή και καλές διατροφικές  συνήθειες συμβάλλουν στη διατήρηση του αποτελέσματος. Επίσης προτείνουμε 1 - 2  δύο φορές το χρόνο λεύκανση με μασελάκια για 2 - 4 ημέρες για να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά.

Μπορώ να κάνω λεύκανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Όχι. Αποτελεί βασικό πρωτόκολλο στην οδοντιατρική κοινότητα, ότι δεν πραγματοποιούμε λεύκανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Λευκαντικές οδοντόκρεμες. Λευκαίνουν πραγματικά;

Όχι. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες αφαιρούν μόνο τις εξωτερικές χρωστικές ( καφές, τσιγάρο ) χωρίς να μεταβάλουν το πραγματικό χρώμα των δοντιών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους καθώς πολλές από αυτές είναι εξαιρετικά αποτριπτικές και η πολύ συχνή χρήση μπορεί να φθείρει τα δόντια.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα για τη λεύκανση των δοντιών τα οποία είναι πιο οικονομικά από ότι η λεύκανση με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Γιατί να μην τα προτιμήσω;

Γιατί δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα προϊόντα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους, περιέχουν «μασελάκια» που δεν   είναι εξατομικευμένα και το υλικό της λεύκανσης δεν έρχεται σε σωστή επαφή με τα δόντια. Είναι δε παρακινδυνευμένο να ξεκινήσει κανείς λεύκανση χωρίς να προηγηθεί οδοντιατρικός έλεγχος. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν φλεγμονές στα ούλα ή τερηδόνες στα δόντια επιβάλλεται να προηγηθεί  η θεραπεία τους και η αποκατάσταση της στοματικής υγείας. Τέλος μόνο ο αισθητικός οδοντίατρος μπορεί και ξέρει να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο λεύκανσης, για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Από ποια ηλικία μπορούμε να κάνουμε λεύκανση;

Έφηβοι  από την ηλικία των 14 ετών και άνω μπορούν άφοβα να βελτιώσουν το χαμόγελό τους με τη διαδικασία της λεύκανσης. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν συντρέχουν λόγοι και σε παιδιά από την ηλικία των 10 ετών.

Φοράω σιδεράκια μπορώ να λευκάνω τα δόντια μου;

Ναι. Σήμερα  υπάρχει στην αγορά ένα ειδικό προιόν με το οποίο μπορούμε να λευκάνουμε  τα δόντια ακόμη και κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Τα ειδικά διαμορφωμένα «μασελάκια» εφαρμόζουν πάνω στα σιδεράκια, επιτρέποντας στο ειδικό gel λεύκανσης να δράσει ακόμη και κάτω από αυτά, επιτυγχάνοντας την ομοιόμορφη λεύκανση των δοντιών.

Ευχαριστούμε την Evi Papakosta, D.D.S., MSD, Esthetic & Restorative Dentistry.

10, Periκleous Street, 154.51 Neo Psychiko, Athens, Greece, t: +30 210 6745500, e-mail: [email protected], www.evipapakosta.com.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.