WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρώω έξω με το παιδί μου...


10 Οκτωβρίου 2014

Η ζωή ενός παιδιού είναι γεμάτη πρωτιές. Τα πρώτα βήματα, τις πρώτες λέξεις, το πρώτο δόντι και για τους γονείς που απολαμβάνουν το φαγητό έξω, μπορούμε να προσθέσουμε τα πρώτα γεύματα του παιδιού σε ένα εστιατόριο. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ηλικίας 3 έως 5, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρά, αλλά υπάρχουν μεγάλα μαθήματα για να μάθουν σχετικά με τις δια βίου υγιεινές συνήθειες φαγητού.

Τα παιδιά δεν είναι απλά μικροί ενήλικες, ιδίως όταν πρόκειται για τη διατροφή. Κάθε μπουκιά πρέπει να τους παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος τους. Εάν λοιπόν, βγαίνετε έξω για φαγητό με τα παιδιά σας, και παραγγέλνετε φαγητά που δεν τους παρέχουν τα συστατικά που χρειάζονται, είναι μια κακή συνήθεια για δύο λόγους: θα μάθουν να καταναλώνουν συχνά πάρα πολλές θερμίδες και δεν θα έχουν χώρο για τις υγιεινές τροφές.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσχολικής ηλικίας - αν χρειάζεται πουρέ μπανάνας ή τρώει ολόκληρες τις τροφές - μπορείτε να παραγγείλετε για επιδόρπιο φρούτα και να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια. Για την πρόληψη πνιγμού, να κόβετε τα σταφύλια και άλλες στερεές τροφές, όπως το κρέας, τα πουλερικά, σε μικροσκοπικά κομμάτια.

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να τρώνε σιγά, ώστε να απολαμβάνουν το φαγητό και τις γεύσεις. Οι γονείς είναι ισχυρά πρότυπα και μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα, θέτοντας έναν ρυθμό. Εάν τρώτε έξω μαζί με τα παιδιά σας, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να τρώνε υγιεινά και να τους μάθετε πώς να συμπεριφέρονται στο τραπέζι.

Ζυμαρικά παρακαλώ

Τα ζυμαρικά είναι συνήθως ένα αγαπημένο πιάτο για κάθε παιδί. Μακαρόνια, πένες ή κοχύλια είναι πιο εύκολα, όταν θα πάτε σε ένα εστιατόριο, γιατί μπορεί να τα καταναλώσει με το κουτάλι. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε  λαχανικά στον ατμό, χωρίς προσθήκη άλατος. Παραγγείλετε μια ψητή πατάτα, γλυκοπατάτα ή πουρέ. Προσοχή όμως, τα παιδιά κινούνται γρήγορα και δοκιμάζουν χωρίς να το καταλάβουμε. Άρα, θα πρέπει να προσέχετε εάν έχετε παραγγέλλει κάτι πικάντικο, γιατί μπορεί να καούν και, στη συνέχεια, να έχετε κλάματα, κάτι που θα χαλάσει τη διασκέδασης σας.

Μην φοβάστε τις καινούριες τροφές

Κάποια παιδιά είναι πιο τολμηρά, από κάποια άλλα, σε ότι αφορά τις νέες γεύσεις.  Είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί η δοκιμή νέων τροφίμων, όταν τρώτε έξω. Η μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή, παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και διευκολύνει και εσάς στην επιλογή των εστιατορίων.

Τέλος, δεδομένου ότι, τα περισσότερα παιδιά δειπνούν έξω πολλές φορές την εβδομάδα, θέλουν να δοκιμάζουν και διάφορα ποτά. Ενθαρρύνετε τα να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά, σκέτο νερό ή να κάνετε τη δική σας ξεχωριστή "σόδα" αναμειγνύοντας ίσα μέρη χυμό φρούτων και ανθρακούχο νερό.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.