WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατακτώντας τους πόθους σας για το φαγητό


15 Οκτωβρίου 2014

Περπατάτε στο δρόμο, όταν ξαφνικά αισθάνεστε μια ισχυρή παρόρμηση να φάτε κάτι λιπαρό και γλυκό ή κάτι αλμυρό. Εάν προσπαθείτε να ασκείσετε αυτοέλεγχο, προκειμένου να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε τις υγιεινές συνήθειες, τότε θα προσπαθήσετε να καταστείλετε αυτή την παρόρμηση. Αλλά, πρέπει να ξέρετε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, προτού πάτε σε ένα ζαχαροπλαστείο ή σε ένα ταχυφαγείο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τους πόθους των τροφίμων. Μερικοί υποστηρίζουν ότι, ποθούμε τις τροφές γιατί είναι παντού γύρω μας και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούμε. Παρά το γεγονός ότι,  η νευροχημεία πίσω από τους πόθους τροφίμων δεν είναι πλήρως κατανοητή, οι ερευνητές γνωρίζουν, ότι μια χημική ουσία του εγκεφάλου, προκαλεί λιγούρες για λιπαρά τρόφιμα, όπως πίτσα και παγωτό. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη των τροφίμων που τρώτε, θα παράγουν αυτή την ουσία και έτσι ο πόθο σας θα μεγαλώσει.

Όμως, εάν όποτε έχετε  επιθυμία για φαγητό, μπορείτε να την ικανοποιήσετε με μόνο μια μικρή απόλαυση, και μόνο, τότε  από καιρό σε καιρό, θα πρέπει απλά αυτή η επιθυμία να υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι κρατούν τους πόθους τους υπό έλεγχο, κάνοντας ακριβώς αυτό, δηλαδή τρώνε μια μικρή ποσότητα από τα «απαγορευμένα» τρόφιμα, και σιγά σιγά η λαχτάρα του φαγητού μειώνεται.

Αλλά εάν δεν μπορείτε να «φάτε μόνο ένα», και αγωνίζεστε με τα θέματα βάρους, ίσως χρειαστεί να βρείτε άλλους τρόπους για να ελέγξετε τους πόθους σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποσπάσετε τον εαυτό σας για 15 ή 20 λεπτά. Σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα έξω ή να καλέσετε κάποιον. Ό, τι κάνετε, να το κάνετε μακριά από την κουζίνα και από τα καταστήματα τροφίμων!

Αν τρώτε για συναισθηματικούς λόγους, τότε πρέπει πρώτα να βρείτε από πού προέρχεται το πρόβλημα. Καλό είναι να αρχίσετε να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συναισθημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσετε, ποιο συναίσθημα σας οδήγησε στην υπερκατανάλωση τροφής. Από την άλλη πλευρά, εάν οι πόθοι σας οφείλονται σε πραγματική πείνα, μπορείτε πιθανώς να τους ελέγξετε, τρώγοντας τρία ισορροπημένα γεύματα κάθε μέρα, και συμπληρώνοντας με υγιεινά σνακ, αντί να περιμένετε έως ότου πεινάσετε. Προσπαθήστε να μην μένετε πάνω από τρεις ή τέσσερις ώρες χωρίς φαγητό. Αυτό το σχέδιο δεν βοηθά μόνο τον έλεγχο του  πόθου σας για τα τρόφιμα, αλλά διατηρεί και το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό καθ 'όλη την ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.