WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί σας σώζει απ΄τον καρκίνο του μαστού;


24 Οκτωβρίου 2014

PicMonkey-Collage44.jpg

Τα επιστημονικά δεδομένα και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού είναι σαφή: στο γενικό πληθυσμό πρέπει να ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος έλεγχος με μαστογραφία στα 40 έτη και να επαναλαμβάνεται ετήσια.

Πρέπει λοιπόν η γυναίκα που δεν έχει ισχυρό θετικό οικογενειακό ιστορικό (σχετικό με καρκίνο μαστού η ωοθηκών) να υποβάλλεται στην πρώτη μαστογραφία όταν συμπληρώσει τα 40. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει και την κλινική εξέταση του μαστού από εκπαιδευμένο ιατρό. Το υπερηχογράφημα δεν αποτελεί μόνο του προληπτικό έλεγχο μαστού καθώς δεν είναι δυνατή η ανίχνευση με τον υπέρηχο των μικροαποτιτανώσεων που πολλές φορές αποτελούν πρώιμο απεικονιστικό εύρημα στο μαστό χωρίς να συνοδεύονται από κλινικό-ψηλαφητό εύρημα. Το υπερηχογράφημα μαστού αποτελεί συμπληρωματική εξέταση σε κάποιες περιπτώσεις αποσαφήνισης ευρημάτων στην ψηφιακή μαστογραφία και σε κλινικά-ψηλαφητά ευρήματα σε γυναίκες κάτω των 35. Ο πυκνός μαστός δηλαδή ο μαστός με πλούσιο αδενικό ιστό που απαντάται λόγω ορμονικού profile σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κυρίως αποτελεί άλλη μια ένδειξη για να πραγματοποιήσουμε συνδυαστικό έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογράφημα.

Δυστυχώς οι οικονομικές εξελίξεις και η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουν πολλές κοινωνίες οδηγούν τα συστήματα υγείας σε περικοπές προληπτικών εξετάσεων. Είναι πολλές οι πρόσφατες έντονες διαφωνίες φορέων υγείας σε Αμερική και Ευρώπη καθώς υπάρχουν ομάδες σχετικές με την υγεία που προσπαθούν να καθυστερήσουν την έναρξη του προληπτικού ελέγχου και την ετήσια επανάληψη μέσω διαμόρφωσης νέων κατευθυντήριων οδηγιών.

Η γυναίκα δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η σύγχρονη τεχνολογία και οι συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις και καινοτομίες παραμένουν σύμμαχος της στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Όσο δυσοίωνα και αν ακούγονται τα στατιστικά δεδομένα για την επίπτωση της νόσου (γεγονός βέβαια που σχετίζεται με την πρόσφατη επαγρύπνηση της γυναίκας και τις ιατρικές εξελίξεις) τόσο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την καταπολέμηση της νόσο σε πρώιμο στάδιο όπου και στοχεύει ο προληπτικός έλεγχος.

Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα
Aκτινοδιαγνώστρια,
Επιμελήτρια Κλινικής Μαστού Cambridge, νοσοκομείο Mediterraneo. τηλ.: 6973028707

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.