WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως η οικογένεια επηρεάζει αρνητικά τις διατροφικές σας συνήθειες


5 Φεβρουαρίου 2015

Μήπως μεγαλώσατε σε ένα τυπικό σπίτι, όπου το φαγητό είχε κυρίαρχη θέση για όλη την οικογένεια και πάντα στο τραπέζι υπήρχαν πολλά γλυκά; Αν ισχύει το παραπάνω, τότε από τη μία πλευρά, πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί μάθατε να αγαπάτε το φαγητό. Όμως, από την άλλη πλευρά, μπορεί αυτές οι διατροφικές συνήθειες να μην ήταν και τόσο υγιεινές, με αποτέλεσμα να έχετε πάρει με την πάροδο του χρόνου, αρκετά κιλά και να μην γνωρίζετε τον λόγο. Αυτές οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες εξελίσσονται από γενιά σε γενιά, και οι ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται. Μάθετε παρακάτω πως η οικογένεια μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σας επιλογές και να σας οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες χωρίς να το καταλάβετε.

Η παράδοση είναι ένας από τους πιο σοβαρές συνήθειες, που διαμορφώνουν το διατροφικό πλάνο όλων μας. Η παράδοση πάνω από όλα θα επηρεάσει τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τα τρόφιμα, τα συναισθήματά σας για το φαγητό και τις πεποιθήσεις της οικογένειάς σας για το πώς θα πρέπει να τρώτε. Όλα αυτά επηρεάζουν τις δικές σας συνήθειες, με αποτέλεσμα να ακολουθείτε έναν τρόπο ζωής που δεν είναι και τόσο υγιεινός, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ακριβώς όπως και οι περισσότεροι δεν μπορείτε να φανταστείτε το Πάσχα χωρίς το αρνί και τα Χριστούγεννα χωρίς τη γαλοπούλα, έτσι πολλοί δεν μπορείτε να φανταστείτε να μην τρώτε καθημερινά κρέας.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η οικογένεια επηρεάζει αρνητικά τις συνήθειες σας, είναι η αποδοχή! Ναι σωστά διαβάσατε. Πολλοί από εσάς δεν θέλετε να απαρνηθείτε το φαγητό της μαμάς, για να μην τη πληγώσετε και για μην νιώσετε ό,τι απομακρύνεστε από την οικογένεια σας. Επίσης, πόσες φορές έχετε συγκρίνει το φαγητό της μαμά σας με κάποιο άλλο; Σίγουρα αρκετές και εάν δεν το έχετε εκφράσει δυνατά, τότε το έχετε σκεφτεί. Η συνήθεια είναι δύσκολο να αλλάξει, όμως όταν επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας και το σωματικό σας βάρος, πρέπει να αρχίσετε να υιοθετείτε πιο υγιεινές επιλογές. Τι πρέπει όμως να κάνετε; Πρέπει να γυρίσετε τη πλάτη στο καλομαγειρεμένο φαγητό της μαμάς; Δεν χρειάζεται να πάρετε ακραίες λύσεις, απλά μάθετε να κρατάτε την ισορροπία.

Τα φαγητά συνδέονται με αναμνήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνετε για χρόνια τροφές, γιατί τις έχετε συνδέσει με την αγάπη. Μόνο από την μυρωδιά τους, σας έρχονται στο μυαλό οι όμορφες νύχτες όταν ήσασταν παιδί και νιώθετε ασφάλεια. Αν για παράδειγμα, το κέικ σοκολάτας ή το παγωτό με το σιρόπι σοκολάτας, είναι συνδεδεμένα με όμορφες παιδικές αναμνήσεις, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε και να μην τα φάτε, κάθε φορά που τα βλέπετε. Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι όμορφο να έχετε μια υγιής σχέση με το φαγητό, όμως είναι λάθος να το εξισώνεται με την αγάπη.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να έχετε μεγαλώσει με γονείς, που είχαν εμμονή με την υγιεινή διατροφή και τη δίαιτα. Όμως, ακόμα και αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις επιλογές σας ως ενήλικες και να σας ωθήσει σε ακραίες συμπεριφορές, όσο αφορά το πως αντιμετωπίζετε το φαγητό και τα κιλά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.